«Χτύπημα» από το State Department η έκθεση που υιοθετεί τις θέσεις της Τουρκίας για εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα – «Δάκτυλος» Τραμπ ή επίσημη γραμμή;

State Department

Προβληματισμό και ερωτήματα προκαλεί η έκθεση του State Department προς το Κογκρέσο που φέρεται να υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις για τον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά και για τα χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεση το State Department αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να παράσχει λίστα με τις επιβεβαιωμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας από τις 17 Ιανουαρίου. Οι δε λόγοι που επικαλείται γι αυτή την αδυναμία είναι οι εξής:

  • Η Ελλάδα διεκδικεί εναέριο χώρο που επεκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια και χωρικά ύδατα μέχρι και έξι ναυτικά μίλια. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ο εναέριος χώρος μίας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά της ύδατα. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εναέριο χώρο μέχρι και 6 ν.μ. σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν έχουν την ίδια άποψη για την έκταση του ελληνικού εναερίου χώρου.
  • Παρόλο που η Ελλάδα διεκδικεί μέχρι και 6 ν.μ. χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, η χώρα και οι γείτονές της δεν έχουν συμφωνήσει σε συνοριακή οριοθέτηση σε εκείνες τις περιοχές όπου αλληλοεπικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους. Η απουσία μιας τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και τον αντίστοιχο εναέριο χώρο στις περιοχές αυτές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων.

Οι ΗΠΑ παροτρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τα εκκρεμή διμερή ζητήματα σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορά τους με ειρηνικό τρόπο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Η υιοθέτηση των τουρκικών θέσεων και τα ερωτήματα

Η έκθεση δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, αν και διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι ακόμη δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για «δάκτυλο» της απερχόμενης διοίκησης Τραμπ ή για επίσημη θέση της αμερικανικής γραφειοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν διπλωματικοί παράγοντες, η έκθεση προβληματίζει διότι:

Δηλώνει ότι η διαφορά χωρικών υδάτων (6 ν.μ.) με ενάεριο χώρο (10 νμ) δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο άρα δεν καταγράφει τις παραβιάσεις μεταξύ 6-10 ν.μ.

Δεν καταγράφει ούτε καν υπερπτήσεις και παραβιάσεις κάτω από 6 ν.μ .διότι “η Ελλάδα και οι γείτονές της δεν συμφώνησαν για οριοθέτηση συνόρων στις περιοχές όπου επικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους.”

Με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν πραγματοποιεί παραβιάσεις επειδή η Ελλάδα διεκδικεί χωρικά ύδατα πέραν της μέσης γραμμής όπου υπάρχουν αντικείμενες ακτές σε απόσταση κάτω των 24 ν.μ. ή 12 ν.μ.

Η Τουρκία πραγματοποιεί παραβιάσεις κάτω των 6 ν.μ. είτε σε κάποια νησιά που δεν αναγνωρίζει ως ελληνικά με βάση την θεωρία των γκρίζων ζωνών, είτε σε κάποια νησιά που αναγνωρίζει ως ελληνικά αλλά θεωρεί ότι θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.

Με αυτά τα δεδομένα η έκθεση εγείρει σοβαρά ζητήματα υιοθέτησης των αμιγώς τουρκικών θέσεων από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή