«Χτύπημα» στη φοροδιαφυγή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών – Εξετάζονται νέα κίνητρα και bonus για τους συνεπείς φορολογούμενους – Ποιες αλλαγές έρχονται

ηλεκτρονικές συναλλαγές

Η πλήρης εικόνα που έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τις συναλλαγές την περίοδο της πανδημίας από το Μάρτιο του 2020, αλλά και τα στατιστικά στοιχεία για τις ενισχύσεις που έλαβαν οι επιχειρήσεις όλο αυτό το διάστημα, οδηγεί σε λήψη αποφάσεων σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το οικονομικό επιτελείο έχει στη διάθεσή του στοιχεία που αποδεικνύουν σε ποιους κλάδους γίνεται εκτεταμένη φοροδιαφυγή αφού οι συναλλαγές γίνονται μόνο με χρήση μετρητών, χωρίς συνήθως να εκδίδονται αποδείξεις και να μην καταβάλλεται ο φόρος προστιθεμένης αξίας.

Ταυτόχρονα στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι δεν αποδίδει τα αναμενόμενα ο θεσμός της φορολοταρίας καθώς δεν έχει συμβάλλει στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Bonus και “έπαθλα” για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Έτσι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει εισηγήσεις από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και όχι μόνον με στόχο την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ακόμη και αν χρειασθεί το δημόσιο να καταβάλλει μεγαλύτερα bonus ή έπαθλα στους συνεπείς φορολογούμενους.

Η παροχή κινήτρων για ευκολότερο «χτίσιμο» του αφορολόγητου ποσού (σ.σ το 30% του εισοδήματος)  μέσω των ηλεκτρονικών  συναλλαγών θα συμβάλλει και στο «χτύπημα» της φοροδιαφυγής, που το διάστημα της πανδημίας δείχνει αυξητικές τάσεις.

Ο “τυχερός” φορολογούμενος του μήνα

Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι κάθε μήνα να υπάρχει ένας «τυχερός φορολογούμενος» που θα κερδίζει ένα μεγάλο ποσό σε μετρητά. Παράλληλα συζητείται η πιθανότητα ο φορολογούμενος να κερδίζει μέρος της συναλλαγής τους είτε σε μετρητά ή σε μείωση του φόρου.

Βάση για το σενάριο αυτό είναι το σύστημα επιστροφής μετρητών ή πόντων bonus που έχουν καθιερώσει οι τράπεζες για τους πελάτες τους όταν χρησιμοποιούν τις πιστωτικές ή τις χρεωστικές κάρτες.

Μείωση φόρου με χρήση κάρτας;

Για τα ελεύθερα επαγγέλματα και τις επιχειρήσεις που έχει διαπιστωθεί εκτεταμένη φοροδιαφυγή ενδέχεται να καθιερωθούν ειδικοί συντελεστές που θα αποφέρουν όφελος για το φορολογούμενο εφόσον εξοφλήσει με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα πραγματοποιώντας ηλεκτρονική συναλλαγή.

Μία ηλεκτρονική συναλλαγή σε ένα «κόκκινο» για φοροδιαφυγή επάγγελμα μπορεί να έχει όφελος για το φορολογούμενο τόσο για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου, για παράδειγμα να υπολογίζεται με διπλή αξία ή να έχει όφελος σε μετρητά ή σε μείωση του φόρου.

Καμπάνια για χρήση κάρτας στις τουριστικές περιοχές

Επίσης στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε διαφημιστική εκστρατεία για τη χρήση χρεωστικών καρτών ιδίως στους τουριστικούς προορισμούς, αφού διαπιστώνουν ότι παρά τη δραματική μείωση που σημείωσε ο τουρισμός το καλοκαίρι του 2020, ορισμένα επαγγέλματα και επιχειρήσεις δήλωσαν αυξημένα έσοδα καθώς οι συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, κυρίως από καταναλωτές νεότερης ηλικίας, δεν τους επέτρεπαν την απόκρυψη εισοδημάτων.

Σε κάθε περίπτωση όλα τα σενάρια θα μπουν στο τραπέζι και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο ώστε να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2019.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή