Citigroup: Η ενίσχυση της Ελληνικής αξιοπιστίας θα φέρει συμφωνία για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και νέες αναβαθμίσεις

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει σημαντική μείωση των πολιτικών κινδύνων στην Ελλάδα με αποτέλεσμα την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας, σύμφωνα με τη Citigroup

Η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, θα οδηγήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές  για έναν μειωμένο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμά στη νέα έκθεσή της η Citigroup.

Η μείωση του στόχου θα επιτρέψει τη δημιουργία περαιτέρω χώρου δημοσιονομικής πολιτικής για την υποστήριξη της ανάκαμψης από το 2021 και μετά.

Η Citi προβλέπει την υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 1% το 2020. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι θα κινηθεί στο 1,30% στα πρώτο τρίμηνο του 2020, στη συνέχεια θα υποχωρήσει στο 1,10% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ στο τρίτο τρίμηνο θα υποχωρήσει κάτω από το όριο του 1%, και θα κλείσει στο τελευταίο τρίμηνο στο 0,70%. Για το 2021, η Citi προβλέπει ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη δεκαετία θα παραμείνει σταθερό κοντά στο 1%(1,09%) με οριακή άνοδο στο 1,11% το 2022.

Όπως εκτιμά η αμερικανική τράπεζα, η ανάπτυξη κυμαίνεται σχεδόν στο 2% σε πραγματικούς όρους. Η αλλαγή της κυβέρνησης έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση της οικονομικής εμπιστοσύνης, η οποία, παράλληλα με μια καλύτερη από τις αναμενόμενες δημοσιονομικές επιδόσεις, συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Η Citigroup στην έκθεση της βλέπει ρυθμούς ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 2,1%  τόσο φέτος όσο και το 2020. Αν και η εκτίμηση για την ελληνική οικονομία είναι αισθητά υψηλότερη σε σχέση με εκείνη για την Ευρωζώνη (κοντά στο 1%) ο πήχυς πέφτει σημαντικά σε σχέση με τον επίσημο στόχο για ρυθμούς 2,8% φέτος. Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου επιμένουν στον χαρακτηρισμό της αναπτυξιακής προοπτικής ως αδύναμης, αλλά έχουν αναθεωρήσει προς το καλύτερο τις προβλέψεις τους, αφού σε παλαιότερες εκθέσεις περίμεναν ακόμη πιο χαμηλές πτήσεις για την ελληνική οικονομία. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο υπολόγιζε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί 1,8% το 2019 και 1,9% το 2020, για να κατεβάσει σημαντικά ταχύτητα στο 1,5% το 2021, στο 1,4% το 2022 και στο 1,3% για το 2023.

Για την μετά 2021 εποχή η Citi αποφεύγει συγκεκριμένη πρόβλεψη, αλλά αναφέρει πως περιμένει συμφωνία για πιο χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και κατά συνέπεια περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη της ανάπτυξης.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή