Click & Collect: Πόσο θα αποδώσει η νέα μορφή ηλεκτρονικών παραγγελιών; Τι λένε οι  επαγγελματίες του κλάδου

Λιανεμπόριο:πιθανή επανεκκίνηση στις 18 Ιανουαρίου

 

 Σε λειτουργία από σήμερα βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια. Στο λιανεμπόριο ισχύει το σύστημα Click & Collect, δηλαδή οι αγορές θα γίνονται μόνο με κούριερ ή παραλαβή στο κατάστημα: Oι καταναλωτές αφού πραγματοποιήσουν την παραγγελία μέσω του e-shop ή του τηλεφώνου, θα παραλαμβάνουν από το κατάστημα το εμπόρευμα έχοντας μαζί τους το σχετικό αποδεικτικό της συναλλαγής.

Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο όγκος των παραγγελιών που έχουν οι εταιρείες ταχυμεταφορών και διευκολύνονται παράλληλα οι πολίτες που επιθυμούν αγορές χωρίς καθυστερήσεις. Φυσικά αυτός ο τρόπος αγορών στο λιανικό εμπόριο δεν μπορεί να ισοφαρίσει τις πωλήσεις που θα  γίνονταν στο φυσικό κατάστημα. Για αυτό και οι επιχειρήσεις αυτές  θα εξακολουθούν να λαμβάνουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Δείτε ακόμη: Γιατί ξεσπάθωσε ο Δένδιας απέναντι στην Ε.Ε – Η νέα πρόκληση Ερντογάν, η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και τα γαλλικά Rafale

Ανάσα στις ταχυμεταφορές

Ανάσα στον μεγάλο όγκο παραγγελιών των ταχυμεταφορών έρχεται να δώσει μια νέα τάση, αυτή της μίσθωσης ταξί από τις εταιρείες λιανικού εμπορίου προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του economico η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται από μεγάλη εταιρεία ρούχων.

Η μέθοδος Click & Collect

Η μέθοδος η οποία θα εφαρμοστεί είναι γνωστή διεθνώς ως Click & Collect.  Στο εξωτερικό υιοθετείται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Το 2019,  το 68 % των πελατών στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν παραγγείλει ένα αντικείμενο στο διαδίκτυο και το παραλάμβαναν στο κατάστημα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 72%  χρησιμοποιεί  Click & Collect, ενώ το 21% το χρησιμοποιούν για περισσότερες από τις μισές από τις διαδικτυακές αγορές που πραγματοποιούν.

Τα οφέλη: Επιπλέον διευκολύνει τον καταναλωτή να εξοικονομήσει σημαντικό χρόνο όταν  αγοράζει πολλά αντικείμενα από διαφορετικά καταστήματα και έχει χαμηλότερο κόστος από την παράδοση στο σπίτι καθώς εκεί χρεώνονται και τα έξοδα μεταφοράς. Είναι μια τάση η οποία ήρθε για να μείνει και μετά το πέρας της πανδημίας. Τότε οι πωλήσεις θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο καθώς θα επιτρέπεται η είσοδος στους πολίτες μέσα στο κατάστημα- σε αντίθεση με τώρα. Έρευνα έχει δείξει ότι οι καταναλωτές είναι πολύ πιθανότερο να  αγοράσουν επιπλέον αντικείμενα όταν παραλαμβάνουν μια παραγγελία στο κατάστημα.

Τι λένε οι  επαγγελματίες του κλάδου

 Οι ανησυχίες: Το γεγονός ότι  αποφασίστηκε η δυνατότητα  παραλαβής από το κατάστημα μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν δική τους είσοδο- ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού-μας προβληματίζει καθώς θα δημιουργηθούν άνισες συνέπειες αν δεν θεσπιστούν επιπλέον μέτρα στήριξης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Επιπλέον, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν είναι εξοικειωμένα με αυτή την μέθοδο ακόμη και αν η παραγγελία γίνει μέσω τηλεφώνου. Αυτό είναι ανησυχητικό καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ενώ οι νέοι είναι δυστυχώς λιγότεροι γεγονός που θα επηρεάσει τον όγκο των πωλήσεων.

Τι λένε οι  επαγγελματίες του κλάδου: Εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το μη άνοιγμα των καταστημάτων και υποστηρίζουν ότι με την νέα αυτή μέθοδο εμπορίου ευνοούνται μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις. Στους κλάδους  που είναι περισσότερο ριγμένοι συγκαταλέγονται τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης ενώ αντιθέτως ευνοείται ο κλάδος των ηλεκτρονικών.

Δείτε επίσης

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή