COP27: Στο «δρόμο για την κλιματική κόλαση» η ανθρωπότητα, σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες που ζητά δράση τώρα

Τον τίτλο ενός παλιού τραγουδιού του Αυστραλέζικου ροκ συγκροτήματος AC/DC (Highway to Hell, ήτοι αυτοκινητόδρομος για την κόλαση) παράφρασε ο γ.γ. του ΟΗΕ κατά την έναρξη των εργασιών του COP27 στην Αγυπτο, προκειμένου να υπογραμμίσει τη ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

«Σε δρόμο για την κλιματική κόλαση»

Συγκεκριμένα, ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε απευθυνόμενος προς τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα ότι η επιλογή τους είναι ξεκάθαρη: να συνεργαστούν τώρα για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων ή να καταδικάσουν τις επόμενες γενιές σε μια κλιματική καταστροφή, με τον Πορτογάλο πολιτικό να υπογραμμίζει ότι «είμαστε σε δρόμο για την κλιματική κόλαση με το πόδι ακόμα στο γκάζι».

Η ομιλία του είχε στόχο να περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης καθώς επικεφαλής κυβερνήσεων επί δύο εβδομάδες θα συζητούν για τους τρόπους αποφυγής των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με τα προβλήματα που κυριαρχούν να είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ανεξέλεγκτη άνοδος του πληθωρισμού και οι ενεργειακές ελλείψεις. Ο Γκουτέρες σε τελεσιγραφικού χαρακτήρα δήλωση είπε ότι «η ανθρωπότητα έχει μια επιλογή: συνεργαστείτε ή εξαφανιστείτε».

Τέλος στον άνθρακα ως το 2040

Παράλληλα, ο γ.γ. του ΟΗΕ έκανε έκκληση για τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στις πλουσιότερες και τις φτωχότερες χώρες να επιταχύνουν την μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και (να επιταχύνουν) την χρηματοδότηση που απαιτείται ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φτωχότερες χώρες μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων και να αντιμετωπίσουν τις αναπόφευκτες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης που έχει ήδη συντελεστεί.

«Οι δύο μεγάλες οικονομίες –οι ΗΠΑ και η Κίνα– έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για να κάνουν αυτή τη συμφωνία πραγματικότητα», τόνισε και ζήτησε από τις χώρες να συμφωνήσουν να καταργήσουν τη χρήση του άνθρακα, παγκοσμίως, μέχρι το 2040 με τα μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη να καλούνται να επιτύχουν αυτό τον στόχο ως το 2030.

«Ο πλανήτης πλησιάζει σε κρίσιμα σημεία»

«Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Και ο πλανήτης μας πλησιάζει με γρήγορους ρυθμούς σε κρίσιμα σημεία που θα καταστήσουν το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο», είπε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι οι υπογράφοντες τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015 δεσμεύτηκαν να επιτύχουν τον μακροπρόθεσμο στόχο της διατήρησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας όχι πάνω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι επιστήμονες το έχουν θέσει αυτό ως ταβάνι για την αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής. Για να διατηρηθεί ζωντανή η όποια ελπίδα επίτευξης αυτού του στόχου θα πρέπει να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές αερίων ως το 2050. Ωστόσο, ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός κάνουν δύσκολες τις πολιτικές που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων αυτών, ενώ πολλές χώρες δεν δείχνουν διατεθειμένες να υποχωρήσουν στις ενεργειακές στρατηγικές τους.

Καμία δημοσίευση για προβολή