Corona – game: O παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος για το εμβόλιο του κορονοϊού. Τα «φαβορί», τα «αουτσάιντερ» και ο Μπίλ Γκέητς

Ποιά εμβόλια προηγούνται στην κούρσα
  1. Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν είναι μόνον το μεγάλο στοίχημα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας – είναι και το διακύβευμα ενός από τους πιο σκληρούς οικονομικούς πολέμους που έχουν παιχτεί τα τελευταία χρόνια σε αγορές, διεθνή lobbies και κέντρα ισχύος.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank η μάχη για το εμβόλιο δεν θα κρίνει μόνον ποιος θα είναι ο… επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, αλλά θα καθορίσει και την πορεία των αγορών.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το εμβόλιο έχει ήδη ανάψει την σπίθα του νέου, ακήρυχτου οικονομικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Και σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέητς, που αίφνης βγήκε χθες μπροστά στην κούρσα των προβλέψεων, «εμβόλιο δεν θα υπάρχει ούτε στην Αμερική έως το τέλος Οκτωβρίου», αλλά εάν υπάρχει «έστω και μία πιθανότητα να συμβεί αυτό, τότε μόνον μια εταιρία μπορεί να το πετύχει».

Τι σημαίνει αυτό το παγκόσμιο corona-game και τι κρύβεται πίσω του;

Η μεγάλη μάχη Ευρώπης – Αμερικής

Κατ’ αρχάς, στα εργαστήρια των φαρμακευτικών κολοσσών ανά τον κόσμο παίζεται η μάχη ανάμεσα στο «Europe first» και το «America first».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κρύψει ποτέ ότι θα ήθελε αποκλειστική προτεραιότητα και πρόσβαση στο εμβόλιο για τις ΗΠΑ. Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που προκάλεσε την διεθνή οργή δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα αγόραζαν πρώτες τα εμβόλια της γερμανικής εταιρείας Curevac από το Τύμπινγκεν.

Ακολούθησαν δηλώσεις του επικεφαλής της Sanofi Πωλ Χάντσον, ότι σε περίπτωση κυκλοφορίας εμβολίου από την Sanofi οι ΗΠΑ θα είχαν προτεραιότητα.

Καμία χώρα δεν έχει επενδύσει τόσο πολύ στην ανάπτυξη εμβολίων για τον κορονοϊό όσο οι ΗΠΑ και κανένας ηγέτης δεν έχει δείξει τόσο κυνικά όσο ο Ντόναλντ Τραμπ ότι το θεωρεί «διαβατήριο» προσωπικής πολιτικής επιβίωσης.

Εξ ου, και οι ΗΠΑ ουσιαστικά δεν στηρίζουν τον Covax – τον μηχανισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που τάσσεται υπέρ της δίκαιης κατανομής δόσεων του εμβολίου σε όλο τον κόσμο, ώστε να μην αποκλειστούν οι φτωχότερες χώρες.

Το «στοίχημα» της Astra Zeneca

 Από την άλλη πλευρά, όπως γράφει η  Deutsche Welle, η στρατηγική της ΕΕ συνοψίζεται στο ότι θέλει να είναι έτοιμη για άμεση πρόσβαση στο εμβόλιο, όταν αυτό είναι διαθέσιμο. Αυτό οφείλεται στην εναγώνια προσπάθεια αποτροπής ενός νέου κύματος οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Εξ ου και η ευρωπαϊκή ηγεσία έπαιξε εξαρχής και «βαριά» το χαρτί της ελπιδοφόρου – παρά την τελευταία – εμπλοκή – έρευνα της AstraZeneca. Στα τέλη Αυγούστου, η Κομισιόν υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο με την AstraZeneca για την εξασφάλιση 400 εκατομυρίων δόσεων. Ακολούθησε την περασμένη εβδομάδα νέο συμβόλαιο με την Βiontech για δοκιμαστικές έρευνες, αλλά μέχρι στιγμής καμία εταιρία δεν μπορεί να εγγυηθεί κυκλοφορία του εμβολίου έως το τέλος του χρόνου όπως επιθυμούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. 

Το εμβόλιο ως νέο επενδυτικό προϊόν

 Αυτή η χρονική αβεβαιότητα είναι κι εκείνη που διαμορφώνει το «πυροδοτεί» το δεύτερο σκέλος της παγκόσμιας οικονομικής μάχης για το εμβόλιο – της μάχης, που θα αφήσει το 2021 το αποτύπωμά της και στις διεθνείς αγορές.

Τούτο συμβαίνει διότι, στην πραγματικότητα, το εμβόλιο έχει γίνει ήδη και νέο επενδυτικό προϊόν.

Όπως τονίζεται στην τελευταία έκθεση της Deutsche Bank, οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν ήδη ριχτεί στην μάχη της προπαραγγελίας, υπογράφοντας διμερείς συμφωνίες εφοδιασμού με φαρμακευτικες εταιρίες  και παρέχοντας χρηματοδότηση για κλινικές δοκιμές.

Σ’ αυτή την μάχη μοιράζουν την χρηματοδότησή τους σε διαφορετικά «χαρτοφυλάκια εμβολίων» δημουργώντας και διαφορετικά επενδυτικά «καλάθια». Αρα, ανάλογα με το ποια εταιρία θα κόψει πρώτη το νήμα της παραγωγής θα υπάρξουν οικονομίες που θα ωφεληθούν περισσότερο και άλλες λιγότερο, γεγονός που στην συνέχεια θα επηρεάσει και την πορεία των χρηματιστηρίων, των ομολόγων και των νομισμάτων κάθε χώρας.

Tα φαβορί και τα αουτσάιντερ

Με αυτά τα δεδομένα η Deutsche Bank θεωρεί ότι η πιο ισόρροπη κατανομή κερδών ανά τον κόσμο θα έρθει εάν το εμβόλιο βγει στην αγορά από την AstraZeneca. Κι αυτό γιατί είναι η εταιρία στην οποία έχουν επενδύσει και έχουν κάνει προπαραγγελίες οι περισσότερες μεγάλες χώρες.

Αν ωστόσο τελικά κερδίσουν η Moderna ή η Pfizer/BioNtech, τα οφέλη θα είναι άνισα και υπέρ των ανεπτυγμένων αγορών σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες. Η Ελβετία, για παράδειγμα, έχει “ποντάρει”” μόνο στο εμβόλιο της Moderna, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν υπογράψει καθόλου συμφωνίες εφοδιασμού με την Pfizer και την Moderna είτε λόγω υψηλού κόστους είτε λόγω άλλων παραγόντων.

Ο Μπιλ Γκέητς και η Pfizer

Εκείνος πάντως που βγήκε χθες και στοιχημάτισε δημοσίως υπέρ του αουτσάιντερ, ήταν ο Μπιλ Γκέητς. δηλώνοντας ότι η εταiρία που έχει το προβάδισμα στις έρευνες είναι η Pfizer.

Η πρόβλεψή του, ωστόσο, δεν είναι… ό,τι φαίνεται και δεν είναι τόσο αθώα. Ο δισεκατομμυριούχος, φιλάνθρωπος ιδρυτής της Microsoft ήταν από τους πρώτους που ανακοίνωσαν τον Μάρτιο ότι θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του εμβολίου κλείνοντας συμφωνίες με συγκεκριμένες εταιρίες, ανάμεσά τους και την Pfizer. Εκτοτε έχει στα χέρια του μεγάλο «καλάθι» μετοχών της Pfizer, ενώ έχει επενδύσει και στις Johnson & Johnson και Merck.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή