Δάνεια με χαμηλά επιτόκια και μετά το 2022: H EKT κρατά ανοιχτή την πόρτα του φθηνού δανεισμού για την Ελλάδα– Το σχέδιο για να στηριχθούν οι χώρες με υψηλό χρέος

H EKT κρατά ανοιχτή την πόρτα για φθηνά δάνεια στην Ελλάδα

Τα δάνεια με χαμηλά επιτόκια θα συνεχίσουν να υπάρχουν για την ελληνική οικονομία και τα επόμενα χρόνια, ακόμη και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει τόσο από τις πληροφορίες που μετέδωσε χθες το πρακτορείο Bloomberg όσο και από τη συνέντευξη που έδωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο ίδιο πρακτορείο.

Bloomberg: Νέο μεταβατικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές εντός της κεντρικής Τράπεζας, η ΕΚΤ δρομολογεί  ένα νέο μεταβατικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων,  μετά την λήξη του PEPP, προκειμένου να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα και να μην προκληθούν αναταράξεις στις αγορές. Την προοπτική αυτή είχε αφήσει ανοιχτή πρόσφατα με δηλώσεις της και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει εληνικά ομόλογα

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε επίσης χθες ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά τη λήξη του PEPP, επικαλούμενοςτην «πολύ ουσιαστική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας». Επ’ αυτού, μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως εάν δεν υπήρχε η πανδημία, η χώρα μας θα είχε ήδη ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022 και καθώς η Ελλάδα δεν αναμένεται να έχει αποκτήσει έως τότε επενδυτική βαθμίδα, κινδυνεύει να μείνει εκτός της συμβατικής ποσοτικής χαλάρωσης, εφόσον δεν υπήρχε νέο μεταβατικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Το νέο σχέδιο για τις χώρες με υψηλό χρέος

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΚΤ, που επικαλείται το Bloomberg,  το νέο σχέδιο θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα που ισχύσει σήμερα ενώ θα συμπληρώσει το παλαιότερο, που η κεντρική τράπεζα μπορούσε να αγοράζει χρέος 20 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα. Ισως το ποσό αυτό ανέλθει στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι αγορές θα πραγματοποιούνται επιλεκτικά, παρακάμπτοντας έναν κανόνα που ισχύει και στα δύο υφιστάμενα προγράμματα, ο οποίος απαιτεί από τις κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν χρέος σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας κάθε χώρας.

Σύμφωνα με ανάλυση της Citigroup, η ΕΚΤ θα προχωρήσει πιθανώς σε ένα μεταβατικό σχήμα που είτε θα προσαρμόζει τους όρους της συμβατικής ποσοτικής χαλάρωσης (APP) ώστε να επιτρέπονται προσωρινές αποκλίσεις, είτε δημιουργώντας ένα νέο Πρόγραμμα Αγορών Ομολόγων μετά την Πανδημία (PPPP) κατά τα πρότυπα του PEPP και θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον έως ότου υποχωρήσει ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2%.

Πιέζουν τα “γεράκια” της ΕΚΤ

Από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ πάντως, που δημοσιοποιήθηκαν χθες,  προκύπτει ότι αρκετά μέλη του Δ.Σ. είχαν ταχθεί υπέρ μεγαλύτερης, πιο έντονης επιβράδυνσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τον περασμένο μήνα.

«Υποστηρίχθηκε ότι μια συμμετρική εφαρμογή του θα απαιτούσε πιο ουσιαστική μείωση του ρυθμού των αγορών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στα πρακτικά και επισημαίνεται: «Από αυτή την άποψη, ένας ρυθμός αγορών παρόμοιος με το επίπεδο που επικρατούσε στις αρχές του έτους θα ήταν κατάλληλος».

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται είτε στην συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, είτε στην συνεδρίαση του Ιανουαρίου του 2022.

Καμία δημοσίευση για προβολή