ΔΕΗ – “Ώρα μηδέν” για τον “ασθενή” μετά και το κραχ στη μετοχή της

Τα σενάρια χρεοκοπίας της ΔΕΗ μεσούσης της προεκλογικής περιόδου επαναφέρουν στο προσκήνιο οι εκτιμήσεις για ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Επιχείρησης αλλά και η κατάρρευση της μετοχής της.

Την Πέμπτη 20/06 η μετοχή της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο κατέρρευσε 17,32% και αφορμή ήταν οι πληροφορίες που διέρρευσαν για επιδείνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, κάνοντας λόγο για ζημιές άνω των 250 εκατ. ευρώ αλλά και για αρνητικό EBITDA ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα οι οικονομικές υπηρεσίες της έχουν σημάνει συναγερμό στην διοίκηση για ανάγκη άντλησης ρευστότητας ύψους 300 εκατ. ευρώ έως τον Αύγουστο προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες δανείων.

Παράλληλα το αρνητικό σερί στον ισολογισμό της επιχείρησης που πέρσι άγγιξε το ύψος των 900 εκατ. ευρώ και προκάλεσε ένα ισχυρό σοκ στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, συνεχίζεται και κανείς δεν γνωρίζει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει.

Η ΔΕΗ παραμένει ένας μεγάλος ασθενής για την παρούσα αλλά κυρίως για την επόμενη κυβέρνηση με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Κωστή Χατζηδάκη να μιλά για νέα Ολυμπιακή. Ο βουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για την εφαρμογή ενός σχεδίου σωτηρίας καθώς με τις παρούσες επιδόσεις είναι αδύνατο να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ, αναφέρει ότι η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο, θα ενισχύσει τη ρευστότητά της.

[more]

Αποτέλεσμα της κυβερνητικής απόφασης να μην ενεργοποιήσει την πρόταση της ΔΕΗ για θέσπιση ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα, ήταν η επιχείρηση αφενός μεν να συνεχίσει να λειτουργεί με ζημιές και το 2019, όπως συνέβη το 2018 όταν ξεκίνησε το διεθνές ράλι της τιμής των ρύπων, αφετέρου δε να αναγκαστεί η διοίκηση της εταιρείας να αναζητήσει μέσω άλλων τρόπων να υποκαταστήσει τη ρευστότητα που ανέμενε μέσω της έκδοσης του νέου ομολόγου. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία αποπλήρωσε κανονικά το υπόλοιπο του διεθνούς ομολόγου του 2015, περίπου 350 εκατ. ευρώ, κανονικά στις αρχές Μαΐου.

Και βέβαια υπάρχει και η υπόθεση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Πρόκειται για διεκδικήσεις που έχει εγείρει η ΔΕΗ, η οποία θεωρεί ότι έχει υποανακτήσει τα κόστη που δαπάνησε για την ηλεκτροδότηση των νησιών και των κοινωνικών τιμολογίων, στην περίοδο 2007 – 2011. Στην πραγματικότητα, οι επιστροφές των παλιών ΥΚΩ είναι ένας από τους τρόπους που “εφευρέθηκαν” από την κυβέρνηση προκειμένου το ταμείο της ΔΕΗ να συνεχίσει να αντλεί ρευστότητα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συνέβη μία φορά στα τέλη του 2018 όταν η ΔΕΗ πήρε χρήματα από το υπερπλεόνασμα, επρόκειτο να συμβεί και δεύτερη, ωστόσο προέκυψαν οι πρόωρες εκλογές και δεν πέρασε η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Κάποιες πληροφορίες θέλουν η καταβολή να δρομολογείται χωρίς τροπολογία, αφού έκλεισε η βουλή, με απόφαση της ΡΑΕ που θα ανοίξει το δρόμο για την καταβολή περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Πάντως είναι σαφές ότι την υπόθεση ΔΕΗ θα κληθεί να διαχειριστεί, απασφαλίζοντας την ωρολογιακή βόμβα, με έτοιμο σχέδιο δράσης, η επόμενη κυβέρνηση. Αρμόδια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, απαντούν με νόημα ότι έχουν γνώση οι φύλακες και ότι ήδη υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο διαχείρισης που θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για να αποφασιστούν κάποιες πιο μεσοπρόθεσμες αλλαγές που θα συντελέσουν στη βιώσιμη και ανταγωνιστική λειτουργία της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που εκπέμπεται από την Πειραιώς είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει εγκαίρως και με σοβαρότητα προειδοποιήσει για το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από τις κυβερνητικές επιλογές (όχι μόνο στο θέμα των τιμολογίων) και ταυτόχρονα υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός που διασφαλίζει την επόμενη ημέρα για την επιχείρηση.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή