“Δεν θα είναι εύκολο να τα βρούμε” – Η επόμενη μέρα μετά το “θερμό επεισόδιο” Δένδια Τσαβούσογλου. Τι προβλέπει για το άμεσο μέλλον ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Δύσκολη η συνεννόηση μετά τη δημόσια ρήξη Δένδια Τσαβούσογλου

Τα σοβαρά, αντικειμενικά εμπόδια που υπάρχουν, προκειμένου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να περάσουν σε μια περίοδο ομαλότητας, προδίδει η ατμόσφαιρα που επικρατεί ήδη μετά το «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δύσκολη η σταδιακή βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία 

Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη δημόσια αντιπαράθεση με τον Τούρκο ομόλογό του στην Καθημερινή της Κυριακής προβλέπει ότι η σταδιακή βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

  • Ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει, ότι «δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη και προσέγγιση». Ωστόσο, επισημαίνει ότι η συνάντηση, παρά τη δημόσια αντιπαράθεση, μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη πράξη σταδιακής βελτίωσης των σχέσεων με τη Τουρκία.

Μάλιστα αναφέρει ότι ο ίδιος και ο κ. Τσαβούσογλου θα επιδιώξουν να συναντηθούν ξανά στην Αθήνα, προκειμένου να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες και για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Δένδιας κάνει αναφορά και στη θετική ατζέντα, τα σημαντικά οικονομικά σημεία της οποίας έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Παγίωση των τουρκικών θέσεων που εκφεύγουν της διεθνούς νομιμότητας

Ο ΥΠΕΞ δεν θεωρεί ότι η υπάρχει σκλήρυνση της τουρκικής θέσης στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ωστόσο παρατηρεί ότι υφίσταται «παγίωση θέσεων που εκφεύγουν της Διεθνούς Νομιμότητας», γεγονός το οποίο κάνει την προοπτική επίλυσης των διαφορών ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη.

Ως προς τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που συζητείται μεταξύ Αθήνα και Ουάσιγκτον, ο κ. Δένδιας εκτιμά ότι η υπογραφή της θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν στην Αθήνα. Επισημαίνει ότι, πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες έχει σημασία η στρατηγική διάσταση της σχέσης με τις ΗΠΑ.

Οι εκτιμήσεις της Αθήνας μετά το “θερμό επεισόδιο” στην Άγκυρα 

Για την Αθήνα ο κίνδυνος διολίσθησης είναι υπαρκτός, ανεξάρτητα από το αν η συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών δεν λάμβανε αυτή την τροπή. Αλλωστε, καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου χρονικού διαστήματος η Αγκυρα ουδέποτε προσπάθησε –έστω και προσχηματικά– να χαμηλώσει τους τόνους.

Παρά τις δυσκολίες, η κυβέρνηση επιθυμεί τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Αγκυρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κράτησε σθεναρή στάση στον Εβρο και την Ανατολική Μεσόγειο, συνδέοντας την κατάσταση με την Ευρώπη, κάτι που, άλλωστε, φάνηκε και στις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή