Στον «πάγο» παραμένουν οι σχέσεις της Γερμανίας με την Ουκρανία: Ο Σολτς απαιτεί από τον Ζελένσκι να πάρει πίσω τους χαρακτηρισμούς σε βάρος του Σταϊνμάγιερ

Στον «πάγο» παραμένουν οι σχέσεις της Γερμανίας με την Ουκρανία

Στον «πάγο» παραμένουν οι σχέσεις της Γερμανίας με την Ουκρανία, μετά από την επίθεση του Κιέβου στον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.

Κάλεσμα στο Κίεβο

Μάλιστα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε από την ουκρανική πλευρά «να συνεισφέρει στη συζήτηση» σχετικά με τον χαρακτηρισμό του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για ενδεχόμενη επίσκεψη του ιδίου στο Κίεβο.

Πιστεύω ότι «είναι σκόπιμο η Ουκρανία να συνεισφέρει τώρα στις συζητήσεις σχετικά με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο», δήλωσε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι ήδη διεξάγονται διμερείς συνομιλίες για το θέμα. Ερωτώμενος σχετικά, ο καγκελάριος δεν θέλησε πάντως να αποκαλύψει τι ακριβώς αναμένεται από την πλευρά της Ουκρανίας, διότι, όπως είπε, «κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβάλει σε λύση».

Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι η θέση του απηχεί και την άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών. «Συνιστά πρόβλημα το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος. Και αυτό εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος εξακολουθεί να μη σχεδιάζει επίσκεψη στο Κίεβο, διευκρινίζοντας πάντως ότι διατηρεί πολύ στενή επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ανεπιθύμητος»

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς στο Κίεβο και στις συναντήσεις του με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον δήμαρχο της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι περιμένει να ενημερωθεί από τον ίδιο. Ο κ. Μερτς από την πλευρά του δήλωσε ότι θα μεταφέρει στον καγκελάριο όλες τις πληροφορίες και συνέστησε στον κ. Σολτς να μεταβεί στην Ουκρανία για συνομιλίες επιτόπου.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του περασμένου Απριλίου, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ αποκάλυψε σε δημοσιογράφους ότι δεν θα συνόδευε τους ομολόγους του της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας σε ταξίδι στην Ουκρανία, επειδή, όπως δήλωσε, είναι «ανεπιθύμητος» για την κυβέρνηση του Κιέβου. Η ουκρανική πλευρά είχε κατηγορήσει τον Γερμανό πρόεδρο για τη στάση του έναντι της Ρωσίας ως επιτελάρχης της καγκελαρίας υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και κατόπιν ως υπουργός Εξωτερικών.

Εκνευρισμός στο Βερολίνο

Ο ίδιος ο Σταϊνμάγιερ παραδέχθηκε τα σφάλματα της παλαιότερης πολιτικής του έναντι της Ρωσίας, καθώς σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, δήλωσε μετανιωμένος για την πολυετή προσήλωσή του στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, ενώ ζήτησε να οδηγηθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, η στάση του Κιέβου δεν άλλαξε, με αποτέλεσμα το Βερολίνο να μην μπορεί πλέον να κρύψει την ενόχλησή του, ιδίως υπό το πρίσμα της αλλαγής πολιτικής της Γερμανίας, προκειμένου να εξοπλίσει την Ουκρανία με όπλα βαρέως τύπου.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει αυτή τη στιγμή να επισκεφθεί το Κίεβο, λόγω του αποκλεισμού του Σταϊνμάγιερ, ενώ περιέγραψε την ακύρωση της πρόσκλησης του γερμανού προέδρου από την ουκρανική πλευρά ως «πολύ αξιoσημείωτη διαδικασία» λέγοντας ότι «πρώτα από όλα, για εμάς τους δημοκράτες, πρέπει να είναι μέρος της δουλειάς μας να μην υπάρχουν αμφιβολίες. Δεν μπορεί να λες ότι δεν επιτρέπεται να επισκεφθεί τη χώρα ο πρόεδρος μιας χώρας η οποία προσφέρει τόση στρατιωτική βοήθεια, τόση οικονομική στήριξη και ό,τι χρειάζεται σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις ασφάλειας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή