Δεν… καταλαβαίνει τίποτα ο Ερντογάν: Η Τουρκία παρατείνει για 18 μήνες την παρουσία στρατευμάτων της στη Λιβύη

Παρά το γεγονός ότι ειδικά οι ΗΠΑ, αλλά και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας, έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στην τακτική που η Τουρκία ακολουθεί στη Λιβύη, φαίνεται ότι… δεν ιδρώνει το αυτί του Ερντογάν.

Παράταση 18 μηνών

Αντιθέτως, το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε την Τρίτη απόφαση της κυβέρνησης με την οποία παρατείνει για 18 μήνες την έγκρισή του για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, όπου η επέμβαση της Άγκυρας στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης άλλαξε την πορεία της σύρραξης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η απόφαση που ψηφίστηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο προτάθηκε από την τουρκική προεδρία και επικαλείται την πιθανότητα επανέναρξης των επιθέσεων από μέρους των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, εναντίον αυτών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Έκκληση για βοήθεια από τον αλ Σάρατζ

Το τουρκικό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει μια πρώτη απόφαση για τον σκοπό αυτό τον Ιανουάριο του 2020, έπειτα από την έκκληση στην Άγκυρα για βοήθεια από πλευράς του επικεφαλής της ΚΕΣ, του Φάγεζ αλ Σάρατζ, για να αντιμετωπιστεί η επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ.

Η ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων εγγράφεται στη σύσφιγξη των σχέσεων της Άγκυρας και της ΚΕΣ, που αντανακλούν οι αμφιλεγόμενες διμερείς συμφωνίες συνεργασίας, στρατιωτικής, στο πεδίο της ασφάλειας, καθώς και στο πεδίο της οροθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, που είχαν υπογραφτεί τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ του αλ Σάρατζ και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Στον αέρα» η πολιτική λύση

Η τουρκική υποστήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης, ειδικά η αποστολή στρατιωτικών συμβούλων και τηλεχειριζόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs), της επέτρεψε να καταγάγει σειρά στρατιωτικών νικών προ των πυλών της Τρίπολης επί των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία και αντίπαλους της Τουρκίας στην περιφέρεια, κυρίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη τον Οκτώβριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και γενικά τηρείται θεωρητικά επανέφερε τα αντίπαλα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όμως οι βαθιές διαφωνίες ως προς τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης θέτουν εν αμφιβόλω τις πιθανότητες επιτυχίας του πολιτικού διαλόγου.

Και μισθοφόροι

Σημειώνεται ότι διάφορα διεθνή ΜΜΕ έχουν αποκαλύψει ότι στο πλαίσιο της βοήθειας προς την κυβέρνηση αλ Σάρατζ η Τουρκία έχει στείλει στη Λιβύη και μισθοφόρους, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες είναι στην πλειονότητά τους εξτρεμιστικά στοιχεία, προερχόμενα από τη Συρία, με τουλάχιστον αμφιλεγόμενη δράση στη βορειοαφρικανική χώρα.

Καμία δημοσίευση για προβολή