“Δεν παίζεται” ο Ερντογάν: Κλιμακώνει με κάθε τρόπο τις προκλήσεις στην αντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές. Η γαλάζια πατρίδα και ο κυβερνοχώρος

Ερντογάν γαλάζια πατρίδα
epa06876652 A handout photo made available by the Turkish President Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks during his press conference at the Presidential Palace after taking his Oath of office, in Ankara, Turkey, 09 July 2018. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Την ώρα που στην Αθήνα αναμένεται από μέρα σε μέρα η επίσημη πρόσκληση από την Άγκυρα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, ο Ερντογάν κλιμακώνει με κάθε τρόπο την προκλητική στάση του τόσο έναντι της Ελλάδος όσο και συνολικά έναντι της Δύσης.

Παρ ότι για το Βερολίνο, το οποίο και πρωτοστατεί στις πιέσεις για έναρξη διαλόγου, θεωρεί ότι η απόσυρση του Oruc Reis, και κυρίως η τουρκική δέσμευση πως το ερευνητικό πλοίο θα επιχειρεί για το επόμενο εξάμηνο έξω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ικανοποιεί πλήρως το αίτημα της Ελλάδας για «έμπρακτη αποκλιμάκωση», στην Αθήνα επικρατεί κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης.

Και αυτό διότι ο Ερντογάν καθιστά σαφές με κάθε ευκαιρία ότι επιδιώκει διάλογο εφ όλης της ύλης, στον οποίον εντάσσει από τα αμφισβητούμενα ύδατα και την αποστρατικοποίηση των νησιών μέχρι την αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης, επιχειρώντας ταυτόχρονα να χρεώσει στην Ελλάδα τυχόν αναβολή έναρξης του διαλόγου.

Με τρόπο συστηματικό, ο Τούρκος πρόεδρος εφαρμόζει την τακτική “μια στο καρφί και μια στο πέταλο”, με ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, δίνοντας ουσιαστικά αντικρουόμενα σήματα σε σχέση με τις περαιτέρω προθέσεις του.

Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν την στάση αυτή του Ερντογάν κυρίως στην πίεση που αισθάνεται από την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, η οποία μαστίζεται από οικονομική κρίση, με εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα.

Γαλάζια πατρίδα και κυβερνοχώρος

Χθες, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τα περί «Γαλάζιας πατρίδας» σε διάγγελμά του μετά το υπουργικό συμβούλιο, ενώ σε μια κρίση μεγαλείου μίλησε για κυριαρχικά δικαιώματα που θα υπερασπίσει η Τουρκία αναφερόμενος από τη «Γαλάζια πατρίδα» μέχρι τον «κυβερνοχώρο».

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την εκτόξευση δορυφόρου στο διάστημα έως το 2022.

«Χτίζουμε μια ισχυρή και αποτρεπτική υποδομή αναπτύσσοντας τις δικές μας εθνικές τεχνολογίες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο… Η κυβερνοασφάλεια, η οποία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών, είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα» είπε ο Ερντογάν συμπληρώνοντας ότι η προστασία των ψηφιακών υποδομών και δεδομένων είναι εξίσου σημαντική με την «προστασία των εθνικών φυσικών συνόρων».

Νέα προκλητική επίθεση Ακάρ

Χθες, μία μόλις μέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπ. Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος έθεσε θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, ο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα κατηγορώντας ότι δεν προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές επειδή φοβάται.

Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές καθώς και στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών είπε: «Λέμε ‘ναι’ σε όλα αυτά, αλλά η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται. Γιατί; Επειδή διστάζουν, φοβούνται. Γιατί φοβούνται; Επειδή δεν έχουν δίκιο. Εμείς έχουμε δίκιο, γι’ αυτό είμαστε ισχυροί γι’ αυτούς. Επομένως, δεν αποφεύγουμε καμία συνάντηση. Λέμε ‘ας καθίσουμε στο τραπέζι το συντομότερο δυνατόν, να μιλήσουμε για σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και να βρούμε πολιτικές λύσεις σε όλα τα προβλήματά μας μέσω του διαλόγου».

Ο Ακάρ εγκάλεσε την Ελλάδα πως κάνει ό,τι μπορεί κάθε μέρα για να αυξήσει τις εντάσεις και διερωτήθηκε «Γιατί; επειδή δεν βασίζονται στον εαυτό τους, αλλά σε αυτούς που έχουν από πίσω τους. Αλλά δεν θα έπρεπε να στηρίζουν τόσες πολλές ελπίδες σε αυτούς», είπε δείχνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε επιφυλακή μέρα νύχτα 

«Τα δικαιώματα της Τουρκίας, το διεθνές δίκαιο και οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις καλής γειτονίας, δέχονται σοβαρές επιθέσεις. Η χώρα μας δέχεται επιθέσεις και πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή νύχτα και μέρα».

Και επανέλαβε ότι «δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν ποτέ τα δικαιώματα μας, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αποδοχή της τουρκικής παρουσίας στην ‘ΤΔΒΚ’, και εάν η ύπαρξη του τουρκικού λαού με κυρίαρχα και ίσα δικαιώματα δεν γίνει αποδεκτή, δεν θα υπάρξει καμία λύση με κανέναν τρόπο”, εκβιάζοντας ευθέως αναφορικά με τα ποσοστά σε δικαιώματα για το φυσικό αέριο και κατ’ επέκταση σε όλα τα θέματα μεταξύ Κυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

O X. Ακάρ έθεσε εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών λέγοντας: «Τι είδους λογική είναι αυτή; Σαν να μην είναι αρκετό, συνεχείς αφίξεις και αναχωρήσεις σε αυτά τα νησιά… Τι είναι αυτό αν όχι πρόκληση και παρενόχληση;», είπε.

Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ επανέφερε τη Δευτέρα το θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης λέγοντας ότι «με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και με πολέμους που ακολούθησαν υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων. Μια από αυτές είναι η Λωζάννη. Όμως πέρασαν 100 χρόνια, πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να καθίσουμε να τα συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Ντονμέζ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2017 και μάλιστα στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, προκαλώντας την έντονη ελληνική αντίδραση.

Ουσιαστικά οι αξιώσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας είναι μέρος της γενικότερης αναθεωρητικής στρατηγικής της και του ρόλου που θέλει να παίξει η γειτονική χώρα τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και ευρύτερα.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή