Δεν “παίζεται” ο Ερντογάν: Θέλει διάλογο, προσκαλεί Μητσοτάκη σε “τετ α τετ” και την ίδια ώρα… δεσμεύει με NAVTEX περιοχές του Αιγαίου

Μητσοτάκη Ερντογάν

Δέκα μόλις ημέρες πριν από την έναρξη των διερευνητικών και λίγες ώρες μετά την έμμεση πρόσκληση Ερντογάν σε Μητσοτάκη για συνάντηση, η Άγκυρα εξέδωσε σειρά από Navtex δεσμεύοντας, κατά διαστήματα, περιοχές στο Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, μέχρι και τα…τέλη Δεκεμβρίου, κίνηση που εντάσσεται στις προσπάθειές της να  διευρύνει την ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν στο τραπέζι.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη ετοιμότητα, η Αθήνα επιδεικνύει τα αντανακλαστικά της επαναφέροντας το χαρτί των 12 μιλίων στο Αρχιπέλαγος, ενώ ανακοινώνει την εκπόνηση μελέτης με στόχο την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και στα νότια της Κρήτης.

Τακτική αποδυνάμωσης της τουρκικής επιρροής στα Βαλκάνια

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες καλωσόρισε την έμμεση πρόταση του Ερντογάν να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ παράλληλα θέτει σε λειτουργία όλα τα γρανάζια της διπλωματικής της μηχανής, ασκώντας επιρροή στις Βρυξέλλες ώστε η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία να κάνουν ένα βήμα πιο κοντά προς την Ευρώπη με ουσιαστικό σκοπό να περιοριστεί η αστάθεια σε αυτές τις χώρες και ταυτόχρονα να αποδυναμωθεί η τουρκική επιρροή και η υποκινούμενη προώθηση του ισλαμισμού.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία διανύουν μία περίοδο ταχύτατης εξομάλυνσης με τον Νίκο Δένδια να επισημαίνει προς τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, πριν λίγα 24ωρα στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος και σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας.

Με τον τρόπο αυτό, η Αθήνα υψώνει εμπόδια στις τουρκικές βλέψεις στην ευαίσθητη γειτονιά της στα Βαλκάνια.

Τα σενάρια για πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν 

Η χθεσινή έμμεση πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πυροδότησε νέα σενάρια για πιθανή συνάντηση των δύο ηγετών το επόμενο διάστημα.

Η Αθήνα, η οποία κρατάει ούτως ή άλλως μικρό καλάθι, αντιμετωπίζει με επιφύλαξη το κάλεσμα του προέδρου Ερντογάν. Από την άλλη πλευρά, δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να αφήσει τον Τούρκο πρόεδρο να αλωνίζει ανεξέλεγκτος στην προσπάθειά του να χρεώσει στην Ελλάδα ότι είναι αυτή που δεν επιθυμεί τον διάλογο.

Ενδεικτικό της τακτικής της Αθήνας είναι ότι  κυβερνητικές πηγές μιλούσαν χθες για θετικό κλίμα για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, αλλά υπό όρους.. Συγκεκριμένα, ανέφεραν: «Ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη τονίσει τη βούλησή του για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία σε ανώτατο επίπεδο. Θα πρέπει να πάψει να αποτελεί είδηση ότι συναντιούνται οι ηγέτες δύο γειτονικών χωρών».

«Το κλίμα που δημιουργείται είναι θετικό και, εφόσον διατηρηθεί, μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη» επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Ιδού η Ρόδος

Άλλωστε, αυτή είναι πάγια θέση του πρωθυπουργού, ο οποίος προ καιρού είχε σπεύσει να επισημάνει ότι «δεν θα έπρεπε να είναι θέμα αν και πώς θα μιλήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο – δεν θα έπρεπε να είναι είδηση.

Και επίσης, όμως, ότι δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία, πρέπει σώνει και καλά να λύσουμε όλα τα ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε…Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας», είχε πει ο πρωθυπουργός.

Βεβαίως, η Αθήνα δια των ίδιων πηγών διαμηνύει ότι  η Τουρκία θα πρέπει να δείξει πως θέλει πράγματι διάλογο καλή τη πίστη, ενώ θα πρέπει να δείξει έμπρακτα πως αποκλιμακώνει την ένταση, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για μια τέτοια συνάντηση.

Τι είχε πει νωρίτερα χθες ο Ερντογάν

«Συνεχίζονται τόσο οι διμερείς οι επαφές μας, όσο και η υπόλοιπη επικοινωνία μας. Σε όλες αυτές τις επαφές το θέμα της επικοινωνίας με την Ελλάδα και τον Μητσοτάκη είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε θετικά. Είπαμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε» τόνισε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε η Hurriyet.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτό αφορά τόσο τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών όσο και του ίδιο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μπορούν αν γίνουν αυτά τα βήματα», κατέληξε.

Επιμένει στη ρητορική της Γαλάζιας Πατρίδας 

Την ίδια ώρα χθες ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε, στο πλαίσιο συνέντευξης που μεταδόθηκε από ραδιοφωνικό σταθμό, ότι «η Ανατολική Μεσόγειος είναι μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας» καθώς και ότι «ορισμένες χώρες προέβησαν σε δηλώσεις και βήματα που κλιμάκωσαν την ένταση».

«Η Τουρκία συνεχίζει να διαχειρίζεται τη διαδικασία χωρίς να υποχωρεί και χωρίς να παραιτείται από την ισότητα, τη διπλωματία και τον διάλογο. Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας», είπε ο Αλτούν, ισχυριζόμενος μάλιστα πως «είναι προφανές ότι η Τουρκία τηρεί συνετή στάση».

Όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αλτούν ανέφερε ότι «είναι μια περιοχή επί της οποίας η Τουρκία είχε ισχυρή αξίωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Η Τουρκία εξακολουθεί να τη διατηρεί και σήμερα».

 

Καμία δημοσίευση για προβολή