Δεν θα μείνει ατιμώρητη η παραβατικότητα διαμηνύει η κυβέρνηση – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος. Συνέντευξη Μηταράκη, Θεοδωρικάκου, Αρκουμανέα

Για φαινόμενα παραβατικότητας τα οποία δεν θα μείνουν ατιμώρητα, έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κατά την κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα στην Μυτιλήνη για την κατάσταση στη Μόρια.

Τα τρία κυβερνητικά στελέχη έφτασαν νωρίς το μεσημέρι στο νησί, μετά από εντολή του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, προκειμένου να καταγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο μετά την χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά και να συντονίσουν το έργο των τοπικών αρχών.

Ενότητα και υπευθυνότητα

“Η κρίση εδώ απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα από όλους. Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί πλήρως η έννομη τάξη με συγκεκριμένα μέτρα», τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Βασικός στόχος είναι η πλήρης υγειονομική προστασία ολόκληρου του νησιού, τόσο των κατοίκων όσο και όσων φιλοξενούνται στον καταυλισμό. Έχοντας κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε την πλήρη στήριξη των κατοίκων», συνέχισε.

«Ακόμα διερευνώνται οι πραγματικές συνθήκες των γεγονότων, είναι δεδομένο ότι ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο», σημείωσε. «Χρειάζεται ρεαλισμός από όλους για την προστασία των κατοίκων», πρόσθεσε.

Δεν θα μείνει ατιμώρητη η παραβατικότητα

«Φαινόμενα παραβατικότητας σαν αυτά που βιώσαμε χθες, δεν θα μείνουν ατιμώρητα», τόνισε από την πλευρά του ο Νότης Μηταράκης, λέγοντας ότι τα γεγονότα ξεκίνησαν από αιτούντες άσυλο μετά την καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω εντοπισμού κρουσμάτων.

«Η αστυνομία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών», συνέχισε ο ίδιος. «Λαμβάνουμε ένα μεγάλο κύμα υποστήριξης το οποίο πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη» είπε ο υπουργός.

Επανέλαβε, δε,  ότι η Μόρια χρειάζεται μία κλειστή δομή που θα εξασφαλίσει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες εκεί.

Τεστ στα ασυνόδευτα ανήλικα

«Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κάνει ήδη τεστ στα ασυνόδευτα ανήλικα που θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες. Σε συνεργασία με τον δήμαρχο Μυτιλήνης από αύριο θα ξεκινήσουμε εκτεταμένες εξετάσεις και στους κατοίκους», τόνισε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι μίλησε με τον ΠΟΥ και από αύριο θα μας στείλει μεγάλο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών για να μας βοηθήσουν.

Νωρίτερα, σήμερα  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για την μεγάλη πυρκαγιά η οποία ξέσπασε τα μεσάνυκτα και κατέστρεψε ολοκληρωτικά τη δομή.

13.000 πρόσφυγες και μετανάστες στους δρόμους της Μυτιλήνης

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις δώδεκα τα μεσάνυχτα στη δομή της Μόριας, με αποτέλεσμα ο χώρος να εκκενωθεί από τους περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν εκεί. Οι πρώτες εκτιμήσεις, μάλιστα, μιλούν για ολική καταστροφή του ΚΥΤ.

Ολα ξεκίνησαν όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση.

Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήραν διαστάσεις.

Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της.

Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μεταφέρονται στην περιοχή

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.

H Αστυνομία στη Λέσβο έστειλε ενισχύσεις από την Αθήνα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Ειδικότερα, αναχώρησαν στις 7 το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130.

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.

Στην πόλη της Μυτιλήνης μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών

Σημειώνεται ότι, όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δέχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους.

Λίγο μετά τις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινήθηκε προς την πόλη περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας.

Ολική καταστροφή

Αυτή τη στιγμή, στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο.

Στη Λέσβο θα μεταβεί ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης.

Όπως δηλώνει ο κ. Λογοθέτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική». «Με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης μεταβαίνω στο νησί. Πάμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία των διαμενόντων εκεί. Για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα» επισημαίνει.

Καμία δημοσίευση για προβολή