“Από μηχανής Θεός” ο Οίκος Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των τραπεζών

    Δεν θα το λέγαμε και τυχαίο γεγονός το ότι εχθές ο Οίκος Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών, σε RD, με την αιτιολογία ότι περιορίστηκαν τα capital controls που είχαν επιβληθεί στην χώρα.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άλλωστε περίμενε μια θετική αντίδραση από τις εκθέσεις του ΔΝΤ για Ανάπτυξη 2-2,1% φέτος και 2,4-2,5% τα 2019.

    Με τα επιτόκια στο δεκαετές ομόλογο να έχουν σκαρφαλώσει ξανά σε απαγορευτικά ύψη (4% υψηλότερα από της Γερμανίας  και 1% πάνω από την της Ιταλίας) φαντάζει «άκυρη» πλέον και η δήλωση τον Αύγουστο στο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg από «κορυφαίο αξιωματούχο» του οικονομικού επιτελείου ότι ο Σεπτέμβριος που πέρασε, θα ήταν «μια καλή ευκαιρία για να βγει η χώρα στις αγορές» για δανεικά.

    Όχι τυχαία επίσης, εχθές το ΙΟΒΕ ανακοίνωσε επιδείνωση στο επιχειρηματικό κλίμα, καθώς στον πρώτο μόλις «μεταμνομονιακό» μήνα (Σεπτέμβριος 2018) ο δείκτης των προσδοκιών υποχώρησε στα περσινά «μνημονιακά» επίπεδα, του Σεπτεμβρίου του 2017. Ήταν τότε δηλαδή, στα τέλη Σεπτεμβρίου, που ο κύριος Τσακαλώτο δήλωνε προφητικά ότι «σε ένα ή δύο χρόνια θα έχουμε πρόβλημα» γιατί δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε «τόσες πολλές άμεσες ξένες επενδύσεις» που θα έρχονται στην χώρα.

    Από πλευράς του πάντως ο κύριος Τσακαλώτος, είναι υποχρεωμένος να πείσει τους ξένους επενδυτές ότι η ελληνική Οικονομία βελτιώνεται και χωρίς την «προστασία» των Μνημονίων, προκειμένου να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας.

    Πρόβλημα αποτελεί όμως και η επιδίωξη της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει μέτρα επίλυσης του ακανθώδους προβλήματος του Ασφαλιστικού τα οποία έχει νομοθετήσει, όπως η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

    Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών καλείται για άλλη μια φορά τις συζητήσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και Ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του, στην σύνοδο του Ταμείου στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου θα βρίσκεται από την ερχόμενη Τετάρτη, να εξηγήσει και πάλι πως δεν είναι «διαρθρωτικό» πρόβλημα  να μην περικοπή η προσωπική διαφορά σε συνταξιούχους 70 ετών και άνω, γιατί μέχρι το 2030 θα έχουν πάψει να παίρνουν σύνταξη.

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή