Δεν βγήκε λευκός καπνός από τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας- Οι ΗΠΑ προχώρησαν μάλιστα σε αύξηση των δασμών στο 25%!

Δεν βγήκε λευκός καπνός κατά την πρώτη συνάντηση του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, με τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν οι οποίοι συζήτησαν για περίπου 90 λεπτά χθες και αναμένεται να συναντηθούν ξανά σήμερα.

Ωστόσο, πριν οι διαπραγματευτές των δύο χωρών καθίσουν ξανά στο τραπέζι σήμερα προκειμένου να βρεθεί μια λύση στον εμπορικό πόλεμο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρά σε αύξηση των τελωνειακών δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων στο 25% από το 10%. Οι δασμοί τίθενται σε ισχύ μετά τις 00:01 (07:01 ώρα Ελλάδας). Διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, από κινητά ως υπολογιστές, από είδη ιματισμού ως παιγνίδια, θα ακριβύνουν σχεδόν αυτόματα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε προειδοποιήσει εξάλλου από χθες Πέμπτη, ότι στρέφεται πλέον σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 325 δισ. δολαρίων που ως τώρα έχουν μείνει αλώβητα από τον εμπορικό πόλεμο, διαμηνύοντας ότι και σε αυτά θα επιβληθεί τιμωρητικός δασμός 25%.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας ότι θα προχωρήσει σε αντίμετρα εναντίον της αμερικανικής κίνησης. Δεν ανακοίνωσε ποια θα είναι τα αντίποινα, αλλά εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του για τις εξελίξεις. Αρχικά είχε καλλιεργηθεί ελπίδα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία από τις δύο πλευρές πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την αύξηση των δασμών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

Στο αποτέλεσμα αυτό οδήγησε η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να αναθεωρήσει το προσχέδιο της συμφωνίας και να υπαναχωρήσει από ορισμένες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, για μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η αμερικανική κυβέρνηση. Οι εξελίξεις απειλούν να επεκτείνουν έναν εμπορικό πόλεμο που έχει μουδιάσει τους επενδυτές και δημιουργεί φόβους για οικονομικές ζημίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη ο εμπορικός πόλεμος έχει κοστίσει δεκάδες δισ. σε εταιρείες των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Fitch: Πλήγμα στις αμερικανικές επιχειρήσεις από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας

Περισσότερα σε λέξεις

Οι επιπτώσεις των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου αναμένεται να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αμερικανικές εταιρείες από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, με αφορμή τους νέους δασμούς που προανήγγειλε για τα κινεζικά προϊόντα η κυβέρνηση του Donald Trump. Αν και η πιστοληπτική ικανότητα των περισσότερων αμερικανικών εταιρειών πιθανότατα δεν θα υποβαθμιστεί, μία παράταση της αβεβαιότητας θα αυξήσει τον κίνδυνο, επισημαίνεται.

Οι δασμοί είναι φόροι που πληρώνουν οι αμερικανικές εταιρείες και οι καταναλωτές, όχι η Κίνα

«Οι δασμοί είναι φόροι που πληρώνουν οι αμερικανικές εταιρείες και οι καταναλωτές, όχι η Κίνα» προειδοποιεί ο Ντ. Φρεντς, επικεφαλής της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας εμπορικών επιχειρήσεων λιανικής, καθώς οι δασμοί σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας άλλων 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να αυξηθούν από το 10% στο 25% την Παρασκευή.

Η ξαφνική αύξηση των δασμών, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή πριν συμπληρωθεί μία εβδομάδα αφότου αναγγέλθηκε, ενδέχεται «να πλήξει σκληρά Αμερικανούς επιχειρηματίες, ιδιαίτερα μικρές επιχειρήσεις, που έχουν περιορισμένους πόρους για να αμβλύνουν τις συνέπειες», συμπλήρωσε ο Φρεντς.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές – Πτώση στα αμερικανικά futures

Με ψυχραιμία υποδέχθηκαν τις εξελίξεις οι ασιατικές αγορές που κινούνται σε μεικτό έδαφος. Τα κινεζικά χρηματιστήρια σημειώνουν άνοδο με τον Shanghai Composite να ενισχύεται κατά 1,82% , ενώ Shenzhen component  και Shenzhen composite σημειώνουν  άνοδο 1,19% και 0,85% αντίστοιχα. Πτωτικά κινείται ο ιαπωνικός Nikkei που υποχωρεί κατά 0,57%. Αντιθέτως ο Dow Futures στη Wall Street υποχωρεί «δείχνοντας» προς πτωτικό άνοιγμα κατά 90 – 100 μονάδες. Πτώση αναμένεται και σε S&P 500 και Nasdaq.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]