Δένδιας επικεφαλής ανθρωπιστικής αποστολής για την ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας : Η Ελλάδα είναι παρούσα στην Οδησσό. Επαναλειτουργεί το προξενείο

Δένδιας Οδησσό

Μήνυμα πως η Ελλάδα είναι παρούσα στην Οδησσό, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέφθηκε την ουκρανική πόλη μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια.

Ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία 

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Είμαι σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά θεωρώ και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, για να μεταφέρω, κατ’ αρχήν εδώ στην Οδησσό, βοήθεια. Ανθρωπιστική βοήθεια για την ελληνική ομογένεια, αλλά και για το σύνολο του πληθυσμού της πόλης».

Επαναλειτουργία του ελληνικού προξενείου στην Οδησσό 

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό πως από σήμερα θα λειτουργήσει ξανά το ελληνικό Προξενείο. «Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόξενο, τον κ. Δόχτση, και τους συνεργάτες του για το καθήκον τους και τον τρόπο με τον οποίο το επιτελούν.

Η λειτουργία του Προξενείου θα βοηθήσει στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη δημιουργία διαδρόμων εκκένωσης της ελληνικής ομογένειας, αν χρειαστεί, από οποιοδήποτε περιοχή της Ουκρανίας μέσω της Οδησσού. Και θα υπογραμμίσει την ιστορική μας παρουσία σε αυτή την πόλη», πρόσθεσε.

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στην ελληνική ομογένεια και ενημερώθηκε για τις προκλήσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εν συνεχεία, επισκέφτηκε το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, όπου απέθεσε λουλούδια στο Μνημείο του Όρκου των Φιλικών.

Δημιουργία διαρκούς μηχανισμού διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας 

Σημειώνεται πως το αεροπλάνο που τον μετέφερε από την Αθήνα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Κισινάου, όπου τον υποδέχθηκε η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία (με παράλληλη διαπίστευση στη Μολδαβία) Σοφία Γραμματά και στη συνέχεια πέρασε τα σύνορα Μολδαβίας – Ουκρανίας, με προορισμό την Οδησσό.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σκοπός της επίσκεψης πέραν της μεταφοράς βοήθειας, είναι η δημιουργία διαρκούς μηχανισμού διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, η συνάντηση με μέλη της ελληνικής κοινότητας, η επαναλειτουργία του γενικού προξενείου στην πόλη, καθώς και η επίσκεψη και διαπίστωση της κατάστασης χώρων άρρηκτα συνδεδεμένων με την ελληνική ιστορία, όπως το Μουσείο Φιλικής Εταιρίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Καμία δημοσίευση για προβολή