Δένδιας: Η μη παράδοση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης στην κυβέρνησης κηρύσσει αυτόματα τον Πρέσβη της Λιβύης “Persona non grata”

Στη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι πρόκειται δύο μνημόνια.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών από όσο γνωρίζει Λιβύη και Τουρκία υπέγραψαν δύο μνημόνια, με το ένα να αφορά τα ζητήματα της θάλασσας και το δεύτερο στρατιωτική συνεργασία.

Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι ιδιαίτερα με το δεύτερο μνημόνιο, είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να παραβιάζει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι ο Σάρατζ δεν έχει την εξουσιοδότηση για να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία ως πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης στο οποίο απαιτείται ομοφωνία.

Επίσης σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών είναι απολύτως βέβαιο ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν θα εγκριθεί «με κανέναν τρόπο» από το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχει πρόεδρο επίσης αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη.

Εξήγησε πως οι κινήσεις προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης ήταν σε γνώση της Αθήνας και γι’ αυτό είχε συνομιλήσει ο ίδιος με τον Λίβυο ομόλογό του για το θέμα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο συνεδρίασης του ΟΗΕ, όπου εκείνος είχε τονίσει ότι μια συμφωνία με την Τουρκίας για το θέμα αυτό είναι προβληματική και δεν μπορεί να υπογραφεί.

Σχετικά με τον Λίβυο Πρέσβη στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε «εάν δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή, θα κηρυχθεί persona non grata και θα φύγει».

Ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος επισπεύδουν την οροιοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ: «Η Ελλάδα δεν συναρτά την διπλωματική της τακτική και το εθνικό της συμφέρον από το τι κάνει η Τουρκία. Με την Αίγυπτο έχουν ξεκινήσει μακροχρόνιες συζητήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών. Στο πλαίσιο λοιπόν της κοινής εξέτασης του τελευταίου γεγονότος, συμφωνήσαμε να επισπεύσουμε και αυτές τις διαδικασίες. Η Αίγυπτος είναι μια φιλική χώρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τις τουρκικές κινήσεις και δήλωσε εμφατικά ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων: «Δεν μπορώ να προβλέψω τις τουρκικές κινήσεις. Εγώ λέω ξεκάθαρα ποια είναι τα ελληνικά όρια και δεν είναι όρια που βάζουμε εμείς, η κυβέρνησή μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι όρια εκ του Συντάγματος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε μια ενδεχόμενη κρίση με την Τουρκία και τη στάση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι είναι ευκταίο η Ελλάδα να έχει δίπλα της «και τους ευρωπαΐους και τους πέραν της Ευρώπης συμμάχους» αλλά οφείλει να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση μόνη της.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ