Διχοτομείται η ΔΕΠΑ: σε ιδιώτες η προμήθεια αερίου – στο κράτος το δίκτυο

Ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ

Στην “Σολομώντειο λύση” της διχοτόμησης της ΔΕΠΑ, σε 2 σχήματα, ένα ιδιωτικό για την προμήθεια αερίου και ένα κρατικό για το δίκτυο διανομής, κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές.

Την ιδιωτικοποίηση του κομματιού της ΔΕΠΑ που προμηθεύει αέριο μέσα στους προσεχείς 9 μήνες προανήγγειλε σήμερα (05/06) η κυβέρνηση κάνοντας γνωστό ότι το κομμάτι του δικτύου και των διεθνών δραστηριοτήτων παραμένει στο κράτος.

Το σχέδιο της συμφωνίας

Το σχέδιο της συμφωνίας της Αθήνας με τους πιστωτές για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος σταθάκης.

Για το θέμα αυτό, το Reuters σημειώνει ότι στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που είχε συμφωνηθεί στους όρους του προγράμματος, η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης του ποσοστού 65% που κατέχει στον ΔΕΠΑ νωρίτερα φέτος.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε τον περασμένο μήνα μία εναλλακτική πρόταση, η οποία προέβλεπε τον διαχωρισμό ΔΕΠΑ σε δυο ξεχωριστές οντότητες, με την μια να καλύπτει τις δραστηριότητες της χονδρικής και της λιανικής προμήθειας αερίου και την δεύτερη το δίκτυο διανομής, καθώς επίσης και τις διεθνείς δραστηριότητες.

Σε ιδιώτες το 50,1% της προμήθειας

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γ. Σταθάκης, η Ελλάδα συμφώνησε χθες να πουλήσει ποσοστό 50,1% των δραστηριοτήτων χονδρικής και λιανικής προμήθειας αερίου της ΔΕΠΑ.

Όσον αφορά την διαδικασία της πώλησης, αυτή, πρόσθεσε ο Γ. Σταθάκης, θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους, ενώ το άλλο κομμάτι της ΔΕΠΑ θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο.

Η πληροφορία πάντως δεν έχει ακόμη σχολιαστεί η επιβεβαιωθεί από τους πιστωτές, σύμφωνα με το Reuters.

Με δυο λόγια

Και στο θέμα της ΔΕΠΑ παρατηρείται η κλασσική συστηματική αργοπορία της κυβέρνησης στην εκπλήρωση των συμφωνιών της με τους πιστωτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή