Δέσμευσή στο σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ): Τι συζήτησαν Δένδιας, Μπλίνκεν, Λαπίντ και Κασουλίδης για το ενεργειακό

Το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας σε όλη την Ευρώπη  έχει «μοιράσει» η Ελλάδα. Έχει λάβει σωρευτικά μέτρα ύψους 6,8 δισ. ευρώ

Τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκοταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – όπου είχε ενδιαφέρουσες συνομιλίες με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan, στη συνέχεια των οποίων υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες – ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, του Ισραήλ Yair Lapid, και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Antony Blinken, στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ).

Στο κοινό ανακοινωθέν τους, μετά την τηλεδιάσκεψη, τονίζουν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στο σχήμα 3+1 και αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, των δράσεων για το κλίμα, της ετοιμότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κοινό ανακοινωθέν.

Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ν.Δένδιας, αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι ύστερα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, γίνονται ακόμα πιο επιτακτικές. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε επίσης στην κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες, στον υπάρχοντα σταθμό στην Ρεβυθούσα και στον διασυνδετήριο αγωγό IGB, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε λίγους μήνες.

  • Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο καλώδιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα (Euro-Asia Interconnector), καθώς και τον αγωγό East Med.

Ανησυχία για τον ρωσικό σταθμό πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία

Επίσης αναφέρθηκε στον υπό κατασκευή σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από την ρωσική εταιρία Rosatom, στο Akkuyu, μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας την ανησυχία της Ελλάδας, ανησυχία την οποία ήδη μετέφερε στον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, όπως το East Med Gas Forum είναι ανοικτά και σε άλλες χώρες της περιοχής. Υπό τον θεμελιώδη όρο, ότι τα συμμετέχοντα κράτη θα σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, όπως το Δίκαιο της Θάλασσας, και βεβαίως τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που απαγορεύει ρητά την απειλή ή τη χρήση βίας.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα ΗΑΕ και η συνεδρίαση του σχήματος 3+1 με ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας αποτελούν, κατά την κυβέρνηση, “απτή απόδειξη της πολυδιάστασης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης”. Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα “πυλώνα σταθερότητας και σημείο αναφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρουν πηγές του Μαξίμου.

Καμία δημοσίευση για προβολή