Διαφωνία στην ΕΚΤ: Μήπως τα κέρδη των εταιρειών είναι αυτά που αυξάνουν τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη;

Από τον περασμένο Ιούλιο ως σήμερα, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της, σε μια προσπάθεια να «δαμάσει» τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος τρέχει με ποσοστό 8,5% (στοιχεία Φεβρουαρίου), αν και έχει μειωθεί σε σχέση με τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου.

Αυξήσεις επιτοκίων

Η «ορθόδοξη» προσέγγιση στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού λέει ότι η αύξηση των επιτοκίων, δηλαδή, η αύξηση του κόστους του χρήματος, οδηγεί σταδιακά σε μείωση της ζήτησης, με αποτέλεσμα να καταγράφεται αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, με την ΕΚΤ να υποστηρίζει ότι η αύξηση στις τιμές καταναλωτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των μισθών που θα τροφοδοτούσε ένα πληθωριστικό σπιράλ.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, τα 24 μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ που βρέθηκαν πρόσφατα στην πόλη Ινάρι της Φινλανδίας, προκειμένου να συζητήσουν την πολιτική της ευρω-τράπεζας για το επόμενο διάστημα μακριά από τη γραφειοκρατία της Φρανκφούρτης, βρέθηκαν μπροστά σε ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο σχετικά με τους παράγοντες που αυξάνουν των πληθωρισμό στις 20 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Πληθωρισμός… κερδών

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ παρουσιάστηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις, αξιοποιώντας το αυξημένο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών, έχουν προχωρήσει σε δυσανάλογα μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών τους, τάση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους που υπηρετούν οι αυξήσεις των επιτοκίων που έχει κάνει ως τώρα η ΕΚΤ.

Αναλυτές, δε, σημειώνουν ότι η πολιτική της ευρω-τράπεζας δεν έχει λάβει όσο σοβαρά θα έπρεπε τον ρόλο των αυξημένων περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων στη διαμόρφωση του μεγέθους του πληθωρισμού, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει οργή στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι και ουσιαστικά πληρώνουν ως τώρα τα «σπασμένα» της πληθωριστικής κρίσης στην Ευρώπη.

Διαφορετική πολιτική

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός που οφείλεται σε αυξημένα εταιρικά κέρδη έχει την τάση συν τω χρόνω να αυτο-διορθώνεται για λόγους ανταγωνισμού. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι η πολιτική της ΕΚΤ θα πρέπει να διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με την ακολουθούμενη ως τώρα, αν επιθυμεί να ελέγξει μια τέτοιου είδους πληθωριστική κρίση.

Παράλληλα, το ρεπορτάζ εκτιμά ότι η προσέγγιση αυτή -η οποία συνοδεύτηκε από συγκεκριμένα στοιχεία- δίνει «όπλα» στα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ που υποστηρίζουν ότι η πολιτική της διαρκούς αύξησης των επιτοκίων εν τέλει προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στους καταναλωτές και στην οικονομία γενικότερα από το καλό που κάνει στην προσπάθεια ελέγχου των πληθωριστικών πιέσεων.

Συμπίεση αγοραστικής δύναμης

Ανάλυση στοιχείων της Eurostat από την ΕΚΤ επισημαίνει ότι από το 2021 ως σήμερα, ο πληθωρισμός αυξάνεται κυρίως από τα κέρδη και όχι από το κόστος εργασίας, όπως είχε συμβεί στην δεκαετία του 1970. Αντιθέτως, οι μισθοί αυξάνονται πολύ πιο αργά από τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν χάσει περίπου το 5% της αγοραστικής τους δύναμης σε σχέση με το 2021.

Όλα αυτά προφανώς δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον, το οποίο αναμένεται να καθορίσει και την ατζέντα της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ στις 16 Μαρτίου, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί η -προαναγγελθείσα- νέα αύξηση των επιτοκίων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εκτιμάται πως θα είναι κατά 50 μονάδες βάσης, όπερ σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3%.

Καμία δημοσίευση για προβολή