Διαφορά από 9,5 έως 19 μονάδες μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σε δύο δημοσκοπήσεις

Δυό δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και την προτίμηση που δείχνει η (σχετική) πλειοψηφία στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση του πρωθυπουργού.

Η δημοσκόπηση της Pulse

Η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ καταγράφει προβάδισμα της ΝΔ κατά 9,5 μονάδες στην πρόθεση ψήφου. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 7% το ΚΚΕ με 5,5% και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 1,5%.

Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 32% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το 22% θεωρεί ως πιο κατάλληλο τον Αλέξη Τσίπρα.

Εκλογές το 2019 βλέπουν οι περισσότεροι

Στο ερώτημα «πότε είναι κατά την άποψή σας η πιθανότερη χρονική περίοδος να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές βουλευτικές εκλογές» ποσοστό 34% απαντά ότι αυτές θα γίνουν μέσα στο 2018 ενώ το 53% εκτιμά ότι θα έχουμε εκλογές εντός του 2019 (25% το πρώτο εξάμηνο του 2019 κοντά στις ευρωεκλογές και 28% το δεύτερο εξάμηνο του 2019, έως το τέλος θητείας της κυβέρνησης).

Η δημοσκόπηση της Public Issue

Η νέα δημοσκόπηση της Public Issue δίνει άλλη διάσταση στη διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων. Όι δικές της μετρήσεις, προφανώς με άλλη μεθοδολογία,  καταγράφουν το Μάϊο τη «μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα που έχει σημειωθεί ιστορικά, μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολιτευτικής περιόδου το 1974», σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρίας.

Σε σύγκριση με τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους, η εκλογική επιρροή της ΝΔ σημειώνει άνοδο δύο μονάδων, και φθάνει στο 39%. Αντιθέτως, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί κατά μιάμιση μονάδα και υπολογίζεται στο 20%.

Γιατί μεγαλώνει η διαφορά

H ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος και οι επιπτώσεις του στο ιδεολογικό πεδίο, άσκησαν,κατά τα φαινόμενα, αρνητική επίδραση στην εκλογική απήχηση του κυβερνώντος κόμματος, σημειώνουν οι ιθύνοντες της Public Issue.

Οι εξελίξεις αυτές, προσθέτουν, αναίρεσαν το συγκυριακό, όπως αποδείχθηκε, όφελος που άσκησε τον Δεκέμβριο στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ η διανομή κοινωνικού μερίσματος. Και κυριάρχησαν επί της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την “πάταξη της διαφθοράς” (υπόθεση Novartis).

Τρίτο το Κίνημα Αλλαγής

Το Κίνημα Αλλαγής σταθεροποιείται στην τρίτη θέση με 11%, παρά την αισθητή υποχώρηση (-2%) που σημειώνει, σε αυτή τη δημοσκόπηση, η εκλογική του απήχηση.

Η Ένωση Κεντρώων φθάνει στο 3,5% υπερβαίνοντας το κατώφλι για την είσοδο στη Βουλή, καθώς παρουσιάζει σημαντική άνοδο (+1%).

Εκτός Βουλής (τη στιγμή αυτή) οι ΑΝΕΛ.

Οι μεταβολές των υπόλοιπων κομμάτων δεν επηρεάζουν σημαντικά τον υφιστάμενο κομματικό συσχετισμό. Και όπως επισημαίνεται τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο (Ελληνική Λύση, Εθνική Ενότητα, Μέρα 25) δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή.

Με δυό λόγια

Αν επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά αυτά στοιχεία και στην κάλπη, η επόμενη Βουλή αναμένεται να έχει το πολύ 6 κόμματα, κάτι που διεκυκολύνει την κατάκτηση της αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία μπορεί να εκλέξει μέχρι 170 βουλευτές.

Καμία δημοσίευση για προβολή