Διαφορετικά θα αντιμετωπιστούν τα “κόκκινα” δάνεια που φέρουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

    Διαφορετικά θα αντιμετωπιστούν οι δανειολήπτες με δάνειο το οποίο έχει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου αλλά βρίσκεται σε μεγάλη καθυστέρηση.

    Αφορά στα για δάνεια που κατά το παρελθόν έλαβαν ευπαθείς και άλλες ομάδες, αλλά και κάποιες επαγγελματικές ομάδες με στόχο την ανάπτυξη, αλλά έγιναν “κόκκινα” με αποτέλεσμα να καταπέσει και η ίδια η εγγύηση.

    Το θέμα ήρθε και πάλι στην επιφάνεια κατά τη συζήτηση που πραγματοποίησαν πρόσφατα οι τραπεζίτες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας από τις τράπεζες να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους.

    Οι τραπεζίτες έθεσαν το θέμα στον πρωθυπουργό, καθώς πρόκειται για δάνεια που χορήγησαν στους πελάτες τους στο πλαίσιο συγκεκριμένων προγραμμάτων και για τα οποία δεν έλαβαν προβλέψεις, αφού τα δάνεια αυτά έφεραν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Η κρίση όμως ανέτρεψε τα δεδομένα και ένας μεγάλος αριθμός αυτών των δανείων μένουν ανεξόφλητα, ενώ και οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου έπαψαν να αποτελούν σημαντική ασφάλεια.

    Το υπουργείο Οικονομικών από την άλλη πλευρά δε δείχνει αποφασισμένο σε πρώτη φάση να αντικαταστήσει ή να αποπληρώσει τις εγγυήσεις αυτές, όχι τουλάχιστον πριν εξαντληθούν τα περιθώρια που υπάρχουν απέναντι στους δανειολήπτες. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτόν θα φτιαχτεί ειδική επιτροπή που θα παρακολουθήσει το θέμα.

    Οι τράπεζες πάντως θα διαχειριστούν τα δάνεια αυτά σαν να μη φέρουν εγγυήσεις του Δημοσίου, εξαντλώντας όλα τα όρια που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να εισπράξουν όσο μεγαλύτερο τμήμα της αποπληρωμής δύνανται.

    Το θέμα αφορά περίπου 600.000 δάνεια που έχουν κατά καιρούς χορηγηθεί από τις τράπεζες, και υπολογίζεται πως μόνο ένα 8% αυτών έχει αποπληρωθεί.

    Η επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών υπολογίζεται σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως για κάποια από τα δάνεια αυτά υπάρχουν εξασφαλίσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ωστόσο κοινωνικά και άλλα κριτήρια δυσκολεύουν τους πλειστηριασμούς επί των ενεχύρων.

    Παρ’ όλα αυτά και με τα συστήματα που πολύ σύντομα θα έχουν οι τράπεζες στη διάθεσή τους θα προχωρήσουν σε εξέταση των δεδομένων των δανειοληπτών και εφαρμόζοντας τον νόμο θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις για την απαίτηση του ποσού του δανείου, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που έχουν για ρύθμιση.

    Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από τη naftemporiki

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή