Διαφορετική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση Ελλήνων εσωτερικού και εξωτερικού θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορετική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση Ελλήνων εσωτερικού και εξωτερικού θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πρόταση νόμου που καταθέτει στη Βουλή θα προβλέπεται ρητά ότι οι ψήφοι των αποδήμων Ελλήνων δεν θα συμπεριλαμβάνονται και δεν θα επηρεάζουν το οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα της επικράτειας.

Η πρόταση νόμου για την ψήφο των Αποδήμων που κατατέθηκε στη Βουλή, καθώς και βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθέωρηση του Συντάγματος, Γ. Κατρούγκαλος και ο Κ. Πουλάκης, πρώην πρόεδρος (επί υπουργίας Α. Χαρίτση) της επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων.

  • Βασική πολιτική θέση που διατύπωσε ο κ. Κατρούγκαλος για την αναθεώρηση, είναι ότι «θα αποτελέσει ‘λυδία λίθο’, όχι μόνον για την υπερψήφιση υπερώριμων θεσμικών μεταρρυθμίσεων αλλά και για την όλη κατεύθυνση της πολιτικής ζωής».

«Κλειστή» κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού

Όπως εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, κοινό στοιχείο της πρότασης αναθεώρησης και της πρότασης νόμου, αποτελεί «η αναγνώριση της ανάγκης συγκεκριμένης, ‘κλειστής’ κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να ενσωματώνεται δηλαδή το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας στον γενικό οριστικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της ελληνικής επικράτειας».

  • Είπε ότι αυτή είναι η λύση που προκρίνει το Συμβούλιο της Βενετίας (το αρμόδιο για τους θεσμούς δηλαδή όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης) και που ακολουθείται και από κράτη που έχουν, όπως η Ελλάδα, μεγάλο αριθμό ομογενών.

Εξηγώντας το σκεπτικό της κλειστής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού και παραπέμποντας στη διεθνή εμπειρία, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι, καθώς οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό, ούτε την ίδια πληροφόρηση έχουν, ούτε συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στον κοινό δημόσιο χώρο με όσους βρίσκονται εντός επικράτειας, είναι πολιτικά αναγκαίο η ψήφος τους να σταθμίζεται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι η ψήφος των τελευταίων.

Ερωτηθείς αν θα είναι αιτία καταψήφισης για τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον η πρόταση της ΝΔ αναφέρει ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα προσμετράται στο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα της επικράτειας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως το ερώτημα «δεν τίθεται για το αν θα υιοθετήσουμε μια πρόταση που δεν την ξέρουμε» και πως η ΝΔ εκείνη θα πρέπει να ερωτηθεί αν θα υποστηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διαμορφώθηκε στο πλαίσιο μιας επιτροπής, και η οποία «εμείς θεωρούμε ότι είναι η ορθή».

Εκλογή από ενιαία λίστα εξωτερικού

Περισσότερα σε λέξεις

Ο κ. Κατρουγκάλος υπενθύμισε, ότι στην πρόταση αναθεώρησης είχε υιοθετηθεί το μοντέλο για εκλογή σε κάθε μεγάλη γεωγραφική Περιφέρεια του εξωτερικού, βουλευτή που θα εκπροσωπεί όσους διαμένουν σε αυτή. Δηλαδή, επί παραδείγματι, ένας βουλευτής θα εκπροσωπούσε στην ελληνική Βουλή τους Έλληνες στην Αμερική, μέσω εκλογής με ενιαίο και όχι κομματικό ψηφοδέλτιο.

Ωστόσο, στην τροποποιημένη πρόταση που θα καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην διαδικασία αναθεώρησης της παραγράφου 4 του άρθρου 54 του Συντάγματος, θα διατηρηθεί η δυνατότητα αυτή ως συνταγματικά ανεκτή επιλογή, σε συνδυασμό με την εναλλακτική – περί εκλογής σε ενιαία λίστα εξωτερικού – την οποία περιλαμβάνει η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε σήμερα.

  • Επιπλέον, θα προβλέπεται ρητά η μη συμπερίληψη της ψηφοφορίας αυτής στο οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα της επικράτειας, δυνάμει της τελευταίας αυτής εναλλακτικής.

Αυτό θα γίνει, γιατί, όπως είπαν οι κ.κ. Πουλάκης και Κατρούγκαλος και χωρίς συνταγματική τροποποίηση, η αρχή της ισότητας της ψήφου, δεν κωλύει την δυνατότητα διαφορετικής αντιμετώπισης των εκλογέων εσωτερικού και εξωτερικού ως προς τη συμπερίληψή τους στο εκλογικό αποτέλεσμα, δεδομένων των ουσιωδώς διαφορετικών κατηγοριών στις οποίες ανήκουν.

Ειδικότερα, η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε, προβλέπει ότι στις γενικές βουλευτικές εκλογές, οι εκτός επικρατείας εκλογείς δεν θα επιλέγουν τους εκπροσώπους τους μόνον από την γεωγραφική περιφέρεια στην οποία διαμένουν, αλλά θα επιλέγουν μεταξύ του νέου θεσμού των ψηφοδελτίων επικρατείας «εξωτερικού» των κομμάτων.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή