“Διαρκής στήριξη της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας και το 2022 με βάση τον δημοσιονομικό χώρο” το μήνυμα της κυβέρνησης

Ενημέρωση της Βουλής από Μητσοτάκη για τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

“Διαρκής στήριξη της κοινωνίας και των επιχειρήσεων με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που προκύπτει από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας” είναι η στρατηγική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διπλής κρίσης, που προκύπτει από την πανδημία και την εισαγόμενη ακρίβεια.

Αυτό έγινε ακόμη μια φορά σαφές από την χεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά την οποία ανακοίνωσε μέτρα για την προστασία των ευάλωτων και για τη στήριξη των υγειονομικών. Και επίσης από τη διαβεβαίωση ότι εφόσον το φαινόμενο των ανατιμήσεων συνεχιστεί εντός του 2022, η κυβέρνηση θα διερευνήσει περαιτέρω δυνατότητες στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Ωστόσο θεωρεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, πέραν των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, εξιλίσσονται τρεις νέες πρωτοβουλίες που αφενός προστατεύουν ευάλωτους πολίτες από τις συνέπειες της αύξησης των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες και αφετέρου επιβραβεύουν τους υγειονομικούς για την υπερπροσπάθεια που έχουν καταβάλει στον αγώνα κατά του κοροναϊού:

  • Περίπου 100.000 υγειονομικοί που εργάζονται σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και στο ΕΚΑΒ θα λάβουν, μαζί με την μισθοδοσία Δεκεμβρίου, έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Το μέσο ποσό που θα τους πιστωθεί υπολογίζεται στα 900 ευρώ.
  • Περίπου 800.000 συνταξιούχοι θα λάβουν τον Δεκέμβριο ενίσχυση ύψους 250 ευρώ, προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτημένο μέλος της οικογένειάς τους. Δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.
  • Βοήθημα 250 ευρώ θα λάβουν, επίσης τον Δεκέμβριο, περίπου 173.000 άτομα με αναπηρία. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ.

Το συνολικό κόστος αυτών των παρεμβάσεων εκτιμάται στα 338,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τι οδηγεί τις ανατιμήσεις

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο και οι αιτίες της ακρίβειας είναι εξωγενείς. Η απότομη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σε πολλές χώρες μετά την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων προκάλεσε έκρηξη της ζήτησης, την οποία δεν μπορούσε να ικανοποιήσει η διαθέσιμη προσφορά. Οι καθυστερήσεις, οι ελλείψεις και τα αυξημένα κόστη μεταφοράς που έχουν παρατηρηθεί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα επέτειναν το πρόβλημα.

  • Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με άλλους όπως η αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου από μεγάλες ασιατικές αγορές, αλληλοεπιδρούν πληθωριστικά με το κόστος της ενέργειας, το οποίο με τη σειρά του συμπαρέσυρε το κόστος παραγωγής, μεταφοράς και λειτουργίας.

Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια έχουν επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία παραδοσιακά βασίζεται σε εισαγωγές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της.

Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι συντάσσεται με την θέση που έχει διατυπώσει σε πολλές περιπτώσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δια στόματος της προέδρου της, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο.Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται πως:

  • Η χώρα μας απαντά δραστικά και αποτελεσματικά. Η Ελλάδα είχε την 3η καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη και την ΕΕ ως προς τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο. Ο μέσος ρυθμός αύξησης των τιμών στη ζώνη του κοινού νομίσματος ήταν 4,1%, στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 2,8%.
  • Το καλάθι των βασικών προϊόντων στην Ελλάδα παραμένει, αναλογικά, φθηνότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στα τρόφιμα, η αύξηση σε μηνιαία βάση στη χώρα μας είναι 0,1%, στην Ιταλία και στη Γαλλία είναι 0,7% και στην Ισπανία 1,3%.
  • Η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα ύψους 680 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Αναλογικά με το ΑΕΠ είναι από τις μεγαλύτερες ενισχύσεις για το κόστος θέρμανσης και ηλεκτρισμού που έχουν δοθεί στην Ευρώπη.

Η άμυνα απέναντι στο διεθνές κύμα ανατιμήσεων

Η επιτυχημένη άμυνα της χώρας απέναντι στο διεθνές κύμα ανατιμήσεων δεν ήταν καθόλου δεδομένη. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η Ελλάδα “έβγαλε άμυνες” στο διεθνές κύμα της ακρίβειας:

  • Πρώτον γιατί με την εκδήλωση των πρώτων αυξήσεων στην τιμή της ενέργειας η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στην λήψη μέτρων αιχμής.
  • Και δεύτερον γιατί το εισόδημα των νοικοκυριών είχε προηγουμένως ενισχυθεί και θωρακιστεί επί δύο χρόνια.

Αυτό αποτυπώνεται στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατατάσσουν την Ελλάδα στην τρίτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την ανάπτυξη την επόμενη διετία, 7,1% για το 2021 και 5,2% το 2022.

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή