Διασκομματική ασπίδα στο Κογκρέσο κατά της πώλησης F

16 στην Τουρκία. Που μπορεί να οδηγήσει το βέτο του Μενέντεζ

Διασκομματική ασπίδα στο Κογκρέσο κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία

Την άμεση αντίδραση κορυφαίων Αμερικανών νομοθετών προκάλεσε η γνωστοποίηση ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, με τους συμπροέδρους της ομάδας στο Κογκρέσο για τα ελληνικά θέματα, βουλευτές Γκας Μπιλιράκη και Κρις Πάπας, αλλά και τη βουλευτή Νικόλ Μαλλιωτάκη, να εκφράζουν έντονα την αντίθεση τους.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ διαμήνυσε για ακόμα μια φορά ότι σκοπεύει να ασκήσει βέτο, καθώς είναι ένα δικαίωμα που διαθέτει ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Επίσης, στην παρούσα φάση δικαίωμα βέτο διατηρεί και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Τζιμ Ρις, αλλά και ο νέος πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικ Μακόλ.

Η διαδικασία για την έγκριση πώλησης F-16 στην Τουρκία

Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας έχουν ολοκληρωθεί και πλέον εκτιμάται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα καθυστερήσει να στείλει επίσημα το αίτημα στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, ζητώντας τους να εγκρίνουν την αμυντική σύμβαση.

Στην παρούσα φάση το εν λόγω αίτημα πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Εάν τελικά η αμυντική σύμβαση για τα F-16 δεν περάσει τον σκόπελο του Κογκρέσου, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η υπόθεση δεν θα προχωρήσει καθόλου για έναν ολόκληρο μήνα, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνονται διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφασιστούν οι διορθωτικές κινήσεις που θα ήθελε να δει το Κογκρέσο να γίνονται.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παραλάβει τις συστάσεις και τις υποδείξεις του Κογκρέσου, το οποίο είναι σε θέση να βάλει τις προϋποθέσεις που κατά τη δική του κρίση θα βελτιώσουν την αμυντική σύμβαση.

Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να παρουσιάσει αυτές τις αλλαγές στην Τουρκία προκειμένου να εξετάσει το κατά πόσο είναι εφικτό να ενσωματωθούν στη σύμβαση. Στην περίπτωση που η Τουρκία τηρήσει τελείως αρνητική στάση, ο πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα εάν το επιθυμεί να επανέλθει στο Κογκρέσο, ζητώντας αυτή τη φορά την έγκριση μιας τελικής συμφωνίας.

Οι δυσκολίες του Τζο Μπάιντεν

Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε αυτή τη κίνηση, καθώς παράκαμψε την άρνηση του Κογκρέσου για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. Εάν τελικά ο πρόεδρος Μπάιντεν πράξει κάτι ανάλογο, θα είναι σίγουρα πιο δύσκολο για το Κογκρέσο να παρακάμψει σε αυτό τον δεύτερο γύρο την πρόθεση του Λευκού Οίκου, καθώς θα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων τόσο στη Βουλή όσο και στην Γερουσία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον επισημαίνουν ότι για τον πρόεδρο Μπάιντεν δεν θα είναι πολιτικά μια εύκολη υπόθεση να αψηφήσει τελείως το βέτο ενός προέδρου της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων που προέρχεται από το δικό του κόμμα.

Η μάχη του Μενέντεζ

Ο κ. Μενέντεζ ξεκαθάρισε πολύ νωρίς τα πράγματα, και πριν ακόμα φτάσει το τουρκικό αίτημα. Μόλις έγινε η διαρροή στην εφημερίδα Wall Street Journal, είχε την απάντηση του έτοιμη. Απάντησε μέσω του ιστότοπου Politico και με τρόπο, που δεν χωρά καμία αμφιβολία.

Το μήνυμα του προς τον Ερντογάν είναι ισχυρότατο και από αυτό δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Πρέπει να τερματιστούν, αναφέρει ο κ. Μενέντεζ.

Απ’ εδώ και πέρα το παιγνίδι θα είναι σκληρό. Ο Λευκός Οίκος θα στηρίξει το τουρκικό αίτημα, αν και θέτει και ένα όρο: Για να λάβει η Τουρκία τα μαχητικά πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Θα την δώσει; Οι πάντες πιστεύουν ότι θα συνεχίσει να εμποδίζει την ένταξη των δύο χωρών.

Οι νομοθέτες που τάχθηκαν εναντίον της Τουρκίας θα δώσουν τη μεγάλη μάχη με τη βοήθεια της Ομογένειας, αν και η απόφαση του κ. Μενέντεζ είναι ότι θα βάλει για πάντα στον πάγο την τουρκική απαίτηση.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή