Διασταυρώνουν τα ξίφη τους Μητσοτάκης, Τσίπρας, Γεννηματά στη βουλή. Προσφυγικό και διαφθορά στην Ωρα του πρωθυπουργού

Σφοδρή αντιπαράθεση αναμένεται σήμερα το πρωϊ στην “ώρα του πρωθυπουργού”, στη Βουλή, καθώς οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ Αλέξης Τσίπρας και Φώτη Γεννηματά αντίστοιχα, φέρνουν με ερωτήσεις τους το προσφυγικό αλλά και τη διαφθορά. Και όλα δείχνουν ότι η σύγκρουση θα είναι μετωπική και οι τόνοι εξαιρετικά υψηλοί, ιδιαίτερα μεταξύ του κ. Κυρ. Μητσοτάκη και του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στις δράσεις οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς” είναι το θέμα της ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα ( που επανακατατέθηκε επειδή ο πρωθυπουργός δεν απάντησε την προηγούμενη Παρασκευή )  και “τα νησιά μας και όλη η κοινωνία εκπέμπουν SOS” ο τίτλος της ερώτησης της Φώφης Γεννηματά που αναφέρεται στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και που επίσης έχει επανακατατεθεί.

Στην επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Τσίπρας επικρίνει -μεταξύ άλλων- τον πρωθυπουργό ότι ενώ εντείνει την πολιτική της επίδειξης πυγμής και της ρητορικής περί «νόμου και τάξης», ειδικά σε ό,τι αφορά τα «εγκλήματα του λευκού κολάρου» έχει επιλέξει να ακολουθεί τις πλέον επιεικείς απόψεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ευνοεί «όσους δεν δίστασαν στα χρόνια πριν ή κατά τη διάρκεια της κρίσης να μετέρχονται απατηλά μέσα και ιδιαίτερα τεχνάσματα και να καταχρώνται τις θέσεις εμπιστοσύνης που κατείχαν, προτάσσοντας τα ιδιοτελή τους συμφέροντα και αξιοποιώντας την προνομιακή πληροφόρηση και τις ευκαιρίες που έδινε η συμμετοχή τους σε ένα σύστημα διαπλοκής και θεσμικής και πολιτικής προστασίας τέτοιων δραστηριοτήτων, όπως ενδεικτικά έγινε με την τιμολόγηση των φαρμάκων».

Η κυρία Γεννηματά καλεί τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή αν θα επιμείνει στην «πιστή» εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και στο Δουβλίνο ή θα προτείνει εναλλακτικό σχέδιο για την διαχείριση του «προσφυγικού-μεταναστευτικού» και την κατανομή των βαρών σε όλες τις χώρες-μέλη της.

«Η χώρα μας βιώνει σήμερα τις συνέπειες της έξαρσης της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης. Εγκλωβισμένη στις επιταγές της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας που έχει παραδώσει τα “κλειδιά” του προσφυγικού στην Τουρκία.Το σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας στα νησιά και την ενδοχώρα έχει ξεπεράσει τα όριά του. Τα νησιά μας και όλη η ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS. Τα προβλήματα εντείνονται και δημιουργείται το έδαφος για καλλιέργεια ακραίων συμπεριφορών και ενδυνάμωση της ακροδεξιάς», αναφέρει η κυρία Γεννηματά.

Και προσθέτει ότι «χωρίς εναλλακτικό σχέδιο άμεσης εφαρμογής, η κυβέρνηση έδειξε ανετοιμότητα και χαμηλά αντανακλαστικά και ο αρμόδιος υπουργός ομολογεί ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι η “κατάσταση στα νησιά δεν είναι διαχειρίσιμη” χωρίς να προτείνει διέξοδο».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τονίζει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίζει να αντιμετωπίζει μόνη της ένα μείζον πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο, χωρίς νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, και ουσιαστική φύλαξη των συνόρων μας, ως συνόρων της Ευρώπης, ζητώντας μόνο μικροδιευκολύνσεις σε θέματα διαχείρισης.