Διχασμένες οι φαρμακευτικές. Ουγκούρ Σαχίν (BioNTech):«Μην πανικοβάλλεστε» απο την μετάλλαξη Όμικρον – Στεφάν Μπανσέλ (Moderna): χρειάζονται, τώρα, νέα εμβόλια

Ουγκούρ Σαχίν (BioNTech):«Μην πανικοβάλλεστε» απο την μετάλλαξη Όμικρον

Την εκτίμηση πως η τωρινή γενιά εμβολίων κατά του κοροναϊού θα συνεχίσει να προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση ακόμη και ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Ομικρον εμφανίστηκε ο συνιδρυτής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν.

«Η νέα, εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες λοιμώξεις, αλλά τα εμβολιασμένα άτομα πιθανότατα θα παραμείνουν προστατευμένα από σοβαρή νόσηση. Αλλά, ακόμα κι αν η παραλλαγή είναι σε θέση να ξεφύγει από τα αντισώματα σε εμβολιασμένους ανθρώπους, πιθανότατα θα εξακολουθεί να προστατεύεται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε ο κ. Σαχίν στο πρακτορείο Dow Jones.

«Μην πανικοβάλλεστε», πρόσθεσε ο Τουρκογερμανός επιστήμονας, για να συμπληρώσει: «Το πλάνο παραμένει το ίδιο: επιταχύνετε τη χορήγηση μιας ενισχυτικής δόσης».

CEO Moderna:Θα υπάρξει ουσιαστική πτώση στην παρεχόμενη προστασία

Σε μια ζοφερή πρόβλεψη προχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μoderna αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κόσμος» όπου η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων να είναι στο ίδιο επίπεδο όπως με την Δέλτα.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει ουσιαστική πτώση στην παρεχόμενη προστασία. Απλώς δεν ξέρω πόση γιατί πρέπει να περιμένουμε για τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα λένε ότι δεν θα είναι καλά τα πράγματα», δήλωσε ο Στεφάν Μπανσέλ στους Financial Times.

Και πρόσθεσε ότι η πληθώρα των μεταλλάξεων στην παραλλαγή Όμικρον πιθανότατα θα την βοηθήσει να διαφεύγει τις άμυνες των υφιστάμενων εμβολίων καθιστώντας αναγκαία την ανάπτυξη νέων σκευασμάτων για την αντιμετώπισή της. Στη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα ο CEO της Moderna επεσήμανε ακόμη ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ίσως χρειαστούν μήνες για την ανάπτυξη και την κυκλοφορία σε μεγάλες ποσότητες αναβαθμισμένων εμβολίων κατά της μετάλλαξης Όμικρον.

Τα υφιστάμενα εμβόλια των Moderna, Pfizer /BioNTech, AstraZeneca και Johnson&Johnson μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού, αν και είναι λιγότερα αποτελεσματικά έναντι της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα. Σε εξέλιξη είναι έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσον η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί το ίδιο επίπεδος νόσησης όπως οι προηγούμενες παραλλαγές του ιού, αν μπορεί να διαφεύγει της άμυνας των εμβολίων και της φυσικής ανοσίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη κι αν θα μπορέσει να επικρατήσει των άλλων στελεχών.

  • Το αφεντικό της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά είπε ότι η εταιρεία του σε περίπτωση ανάγκης θα έχει έτοιμο μέσα σε 100 μέρες ένα εμβόλιο για την μετάλλαξη Όμικρον και δήλωσε πεπεισμένος ότι το αντιϊκό φάρμακο με μορφή χαπιού της Pfizer και την εμπορική ονομασία Paxlovid για την Covid-19 δεν θα επηρεαστεί από την παραλλαγή ‘Ομικρον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή