Διχασμένη η Ε.Ε για την ενεργειακή ακρίβεια. Μειωμένες προσδοκίες στην Αθήνα για ευρωπαϊκή συμφωνία άμεσης εφαρμογής

Με χαμηλό τον πήχη των προσδοκιών προσέρχεται  η Ελλάδα στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Ολες οι πληροφορίες που φτάνουν από τη βελγική πρωτεύουσα κατατείνουν στην εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή, η προσοχή των ηγετών της Ε.Ε είναι προσανατολισμένη περισσότερο στους μεσοπρόθεσμους σχεδιασμούς, όπως πχ για κοινές παραγγελίες φυσικού αερίου, LNG και υδρογονάνθρακα, και λιγότερο στη λήψη άμεσων αποφάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Είναι ενδεικτικό  ότι σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, η Κομισιόν δεν έχει στείλει ακόμα στα κράτη μέλη το κείμενο με τα μέτρα που έχει δεσμευτεί να προτείνει για τη στήριξη των χωρών που δοκιμάζονται από τις ανατιμήσεις.

Κατά τις ίδιες πηγές, η πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν αναμένεται να καταθέσει το πλαίσιο προτάσεων την Παρασκευή.

Η Αθήνα, η οποία εξέφρασε συγκρατημένη ικανοποίηση όταν η πρόταση έξι σημείων του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη συμπεριλήφθηκε στο πλαίσιο των προτάσεων της Κομισιόν, θεωρεί απολύτως αναγκαία τη λήψη αποφάσεων για την ενεργειακή ακρίβεια, καθώς πρόκειται για το θέμα που κατεξοχήν “καίει” την ελληνική κοινωνία.

Δυσεπίλυτος γρίφος η εξεύρεση κοινής ευρωπαϊκής απάντησης 

Μπορεί στο προσχέδιο συμπερασμάτων που διέρρευσε να γίνεται λόγος για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου για τον επόμενο χειμώνα όμως αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι η εξεύρεση μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης με άμεσο χρόνο εφαρμογής μοιάζει με δυσεπίλυτο γρίφο.

Οι χώρες της ΕΕ διαφωνούν για τον εάν απαιτείται δράση σε όλη την ευρωπαϊκή ένωση για να περιοριστεί το φαινόμενο της ακρίβειας, κάτι που μπλοκάρει τον άμεσο χαρακτήρα των αποφάσεων.

Οι Βόρειοι και οι Νότιοι 

Επί της ουσίας υπάρχουν δύο ομάδες χωρών. Από τη μία η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων που ζητούν παρέμβαση στις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης, για να περιοριστούν οι τιμές. Από την άλλη χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία, αντιδρούν επιμένοντας ότι δε θα πρέπει να υπάρξει καμία παρέμβαση στην αγορά.

Με φόντο αυτήν την εικόνα μόνο τυχαία δεν ήταν η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες  ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη μιας συνολικής απάντησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα της ακρίβειας.

Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες προκειμένου να ικανοποιεί το ελληνικό αίτημα για εξαίρεση από τον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους των υπερβαλλουσών αμυντικών δαπανών.

Καμία δημοσίευση για προβολή