«Δίχτυ ασφαλείας» για 300.000 εργαζόμενους τον Σεπτέμβριο – 100% επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε εποχικές επιχειρήσεις

 «Δίχτυ ασφαλείας» που αφορά περισσότερους από 300.000 εργαζόμενους, αποφασίζει – πιθανότατα τον Σεπτέμβριο – η κυβέρνηση.

Η γενικευμένη χρήση των αναστολών συμβάσεων εργασίας επιστρέφει μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, επίσης χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις καρπώνονται 100% επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών ενώ η «Συν-Εργασία» ενισχύεται και επεκτείνεται στους εποχικούς εργαζόμενους μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για τρία μέτρα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και σταδιακά εφαρμόζονται, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και νέα μέτρα τα οποία θα εφαρμόζονται σταδιακά ανάλογα με τα προβλήματα που θα δημιουργεί στην αγορά η πανδημία.

Προς σταδιακή μείωση των φόρων

 Στην κορυφή της λίστας των νέων μέτρων βρίσκεται η σταδιακή μείωση σε φόρους και εισφορές, ανάλογα και με τις δημοσιονομικές αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού. Η μείωση του βάρους που επιφέρει στη μισθωτή απασχόληση η λεγόμενη και «φορολογική σφήνα» (tax wedge), συνιστά κεντρικό στρατηγικό άξονα του ελληνικού σχεδίου για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως αποτυπώνεται και στην ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη.

Το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών προτείνει ρυθμίσεις, όπως αντικατάσταση της ποσοστιαίας εισφοράς υγείας των μισθωτών -σήμερα 7,10%- με ένα σταθερό ποσό ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων, όπως ισχύει και με τους αυτοαπασχολούμενους, ή και μείωση του ανώτατου ορίου εισοδήματος (πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών) των 6.500 ευρώ τον μήνα επί του οποίου επιβάλλονται ποσοστιαίες ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς εργαζόμενους, ώστε να προσεγγίσει τους μέσους όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας τον Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται νέα χρονική επέκταση του μέτρου των αναστολών ακόμη και έως το τέλος του έτους για διάφορους κλάδους ή και του μηχανισμού «Συν-Εργασία», ενώ στον ορίζοντα βρίσκονται σκέψεις για ένα νέο πακέτο προς τους εποχικούς εργαζόμενους, αλλά και για ένα πρόγραμμα νέων προσλήψεων με πλήρη επιδότηση από το κράτος του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή