Διερευνητικές επαφές: Συμφωνία για νέο γύρο συνομιλιών στην Αθήνα – Ατζέντα “εφ όλης της ύλης” έβαλε στο τραπέζι η Τουρκία

Διερευνητικές επαφές

Με συμφωνία για νέο γύρο συνομιλιών στην Αθήνα ολοκληρώθηκαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης ολοκληρώθηκε περίπου στη μία το μεσημέρι και είχε διάρκεια λίγο περισσότερο από τρεις ώρες, ενώ παρών από τουρκικής πλευράς ήταν και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραίμ Καλίν. Το γεγονός αυτός ερμηνεύεται από αρκετές πλευρές ως προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να δώσει στίγμα αναβάθμισης των συνομιλιών.

Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των διερευνητικών

“Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών έλαβε χώρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος γύρος λάβει χώρα στην Αθήνα”, ανέφεραν λίγη ώρα αργότερα πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Από την τουρκική πλευρά, η Daily Sabah μετέδωσε πως “μετά τη συνάντηση, τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία και η Ελλάδα συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις, τα πιθανά μέτρα που πρέπει να ληφθούν και την τρέχουσα κατάσταση”.

Η Τουρκία έβαλε στο τραπέζι ατζέντα “εφ όλης της ύλης”

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραίμ Καλίν επίσης σε μήνυμα του στο twitter έγραψε ότι “η λύση σε όλα τα προβλήματα είναι δυνατή και η Τουρκία έχει τη βούληση για αυτό”, υπογραμμίζοντας τα οφέλη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ1, η τουρκική αντιπροσωπία έθεσε στους Έλληνες συνομιλητές της το σύνολο ουσιαστικά της τουρκικής ατζέντας. Σύμφωνα με την ανταπόκριση της δημόσιας τηλεόρασης, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, το καθεστώς τον μικρών νησιών που όπως υποστηρίζει η Άγκυρα δεν έχουν ονομαστικά ανατεθεί στην Ελλάδα (γκρίζες ζώνες), το θέμα του εναέριου χώρου μπήκαν στο τραπέζι από την τουρκική αντιπροσωπεία ενώ επιπλεόν τέθηκε εκ μέρους της Τουρκίας και ζήτημα για τη δημιουργία ενός μηχανισμού για τον έλεγχο των ροών προσφύγων και μεταναστών.

Ταραντίλης: Συζητούμε μόνον ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Η ελληνική πλευρά, όπως τόνισε εκ νέου σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, προσήλθε στις συνομιλίες,  με αντικείμενο συζήτησης μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης και της τουρκικής ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

Ικανοποίηση από το Βερολίνο για τις διερευνητικές

Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι καλό να μην σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να καταστεί εφικτή η εξεύρεση καλής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

«Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες», δήλωσε η Μαρία ‘Αντεμπαρ και υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρέθηκε και πάλι στην ‘Αγκυρα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή