Διεθνές ανάχωμα στην Τουρκία επιδιώκει η Αθήνα. Το ραντεβού Μητσοτάκη με Μακρόν, η Αίγυπτος και η Γερμανία

Διττή σημασία αποκτά για την κυβέρνηση η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου, καθώς, πέραν της κρίσιμης διεκδίκησης των 32 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα αναζητήσει συμμαχίες για την ισχυροποίηση του μετώπου απέναντι στην κλιμακούμενη προκλητικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  • Σήμερα, εξάλλου, μετέβη στις Βρυξέλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε μία “πρόβα τζενεράλε” εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Κεντρικό θέμα συζήτησης αποτελεί  η συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού/ προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.

Το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού εργάζεται πυρετωδώς, προκειμένου να κλειστούν μια σειρά από τετ α τετ συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου.

Ηδη, έχει οριστικοποιηθεί συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος όλο το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχθεί στον πιο σημαντικό εταίρο της Ελλάδας.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, γεγονός καθοριστικής σημασίας στη συγκεκριμένη συγκυρία, όπου πέραν της ελληνο-τουρκικής έντασης, καταγράφεται αυξημένη ένταση και στις γαλλο-τουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Μητσοτάκης και Μακρόν θα συζητήσουν και την ενδεχόμενη προμήθεια από την Αθήνα δύο φρεγατών τύπου Belh@rra, αν και κυβερνητικές πηγές σπεύδουν να επισημάνουν ότι πρόκειται για μία προκαταρκτική συζήτηση, καθώς τα περιθώρια για εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας είναι συγκεκριμένα και όλα θα πρέπει να μελετηθούν με μεγάλη προσοχή και σύνεση.

Η ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Υπενθυμίζεται ότι όλο το τελευταίο διάστημα  η Αθήνα έχει αποδυθεί σε ένα πολύ προσεκτικό διπλωματικό πόκερ με το Κάιρο, σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή ), αγκάθι παραμένει το Καστελλόριζο, το οποίο η Αίγυπτος δεν επιθυμεί να αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων.

Ο Ιούλιος κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός για την πορεία αυτών των συνομιλιών, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, έτσι ώστε μέσα στο καλοκαίρι να υπάρχει μια συμφωνία που θα ακυρώνει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αφού θα το επικαλύπτει. Για την κυβέρνηση βασικό σημείο θα είναι να επικοινωνήσει εντός της χώρας για ποιον λόγο προχώρησε μια τέτοια συμφωνία με την Αίγυπτο σε αυτή τη στιγμή, που προφανώς δεν θα βασίζεται στη μέση γραμμή λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών χαρακτηριστικών (νησιά έναντι αφρικανικής ενδοχώρας). Οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο βρίσκονται και σε γνώση της Λευκωσίας.

Αλλωστε, την Τρίτη καταφθάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να συντονιστούν ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα συζητήσει και το ζήτημα των πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, όπου οι δύο πλευρές έχουν ελαφρώς διαφορετικές απόψεις.

Στην Αθήνα υπάρχει ικανοποίηση και για τη στάση που ακολουθεί η Γερμανία. Την περασμένη Τετάρτη, η Ελλάδα, διά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια συμμετείχε σε μια διευρυμένη τηλεδιάσκεψη υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Σ

ύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή την τηλεδιάσκεψη προώθησε η Γερμανία. Ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο έχει αναπτυχθεί ένας πολύ τακτικός δίαυλος και η Αγκελα Μέρκελ έχει μάθει προσωπικά από τον κ. Μητσοτάκη για τις ακριβείς κόκκινες γραμμές της Ελλάδας, σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή