Διεθνές ενδιαφέρον για τα μέτρα της κυβέρνησης – Tο φορολογικό νομοσχέδιο κάνει τον γύρο του κόσμου

Financial Times

Σπάνια ένα φορολογικό νομοσχέδιο κράτους- μέλους της Ευρωζώνης προκαλεί τόσο μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον, πριν καν ψηφιστεί. 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όπως αποτυπώνεται στη δημόσια διαβούλευση, έχει κάνει το γύρο του κόσμου, καθώς σχετικά άρθρα έχουν δημοσιευτεί στα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του κόσμου (BloombergGuardianDaily TelegraphFinancial PostNational HeraldInternational Investment Net κλπ). 

Η έμφαση δίνεται, κυρίως, στα κίνητρα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση για την προσέλκυση πλούσιων φυσικών προσώπων,  μέσω του σχεδίου nondom για τη μεταφορά της φορολογικής τους  έδρας στην Ελλάδα, ενώ αναφορά γίνεται και στη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: «Ελάτε στην Ελλάδα» : Το προσκλητήριο της ελληνικής κυβέρνησης σε εκατομμυριούχους και εύπορους συνταξιούχους

Όπως σημειώνουν τα διεθνή μίντια, το φορολογικό σηματοδοτεί στροφή 180 μοιρών για την χώρα, που ακολουθεί πλέον μία φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις πολιτική. 

«Πριν από λίγο καιρό, η ιδέα ότι η Ελλάδα θα ανακοίνωνε μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για να προσελκύσει τους πλούσιους του κόσμου θα είχε θεωρεί αστείο» γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian, που προσθέτει : «Με την πιο ασθενή οικονομία της Ε.Ε. και μία αριστερή κυβέρνηση, οι πλούσιοι του κόσμου προτιμούσαν να κρατούν τις αποστάσεις τους.» 

Ο δρόμος είναι μακρύς 

Η σημασία των αναφορών στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι μεγάλη.  

Παρά τις συστηματικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, το κλίμα για την χώρα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Επιστροφή στην κανονικότητα διαπιστώνουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης – Τι λένε S&P, Moody’s, Fitch και DBRS

Οι επενδυτές συμβουλεύονται διεθνείς εκθέσεις όταν πρόκειται να προχωρήσουν σε καθοριστικές κινήσεις και σε αυτές η Ελλάδα έχει ακόμα δουλειά να κάνει. 

Είναι χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα της έκθεσης Doing Business 2020 της Παγκόσμιας Τράπεζας, μία έκθεση- βαρόμετρο για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. 

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 79η θέση μεταξύ 190 χωρών, 19 θέσεις πιο κάτω από εκεί που βρισκόταν το 2015. 

Αν και έχουν γίνει βήματα βελτίωσης κυρίως στις διαδικασίες έναρξης επιχειρήσεων, υπάρχουν σημαντικά αδύναμα σημεία, όπως: 

  • η πληρωμή φόρων επιχειρήσεων  
  • η χρηματοδότηση των επενδύσεων 
  • η γραφειοκρατία στο διασυνοριακό εμπόριο  
  • οι διαδικασίες μεταγραφής ακίνητης περιουσίας  
  • η διαφύλαξη τήρησης συμβολαίων και  
  • οι διαδικασίες πτώχευσης. 

Εξηγώντας την ελληνική κατάταξη, ο ΣΕΒ τονίζει ότι «η ευκολία του επιχειρείν στην Ελλάδα βελτιώνεται αλλά με πολύ αργό ρυθμό και ανεπαρκή βήματα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μένει πίσω στη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος συγκριτικά με άλλες χώρες, που βελτιώνουν τους δείκτες τους με μεγαλύτερη ταχύτητα. »  

από το newsroom του economico.gr

Καμία δημοσίευση για προβολή