Διεθνής Οργανισμός Εργασίας: «25 εκατ. θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν λόγω κοροναϊού. Απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας και στην Ελλάδα

Η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια οικονομική κρίση και να αποβεί καταστροφική για 25 εκατομμύρια εργαζόμενους ανά τον κόσμο εάν οι κυβερνήσεις δεν δράσουν άμεσα για να τους θωρακίσουν από τις επιπτώσεις, προειδοποίησε χθες η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ με ανακοίνωση του τονίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να χάσουν συνολικά τουλάχιστον 3,4 τρις δολάρια σε εισοδήματα λόγω της πανδημίας.

«Ωστόσο, εάν υπάρξει μία διεθνώς συντονισμένη πολιτική, όπως συνέβη και με την οικονομική κρίση του 2008/9, τότε ο αντίκτυπος για την παγκόσμια ανεργία θα μπορούσε να είναι σημαντικά μικρότερος», αναφέρει η Οργάνωση.

Επιπλέον, έκανε έκκληση για επείγοντα, εκτεταμένα και συντονισμένα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον χώρο εργασίας, την ενίσχυση της οικονομίας καθώς και την υποστήριξη των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων.

Σοκαριστικές οι προβλέψεις του ΚΕΠΕ για την εγχώρια ανεργία

Σε έρευνα που υλοποίησε το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) στην οποία τονίζεται ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλειας διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων:

  • προκαλείται μία συνολική (άμεση και έμμεση) μείωση του ΑΕΠ της οικονομίας κατά περίπου 1,076 δισ. ευρώ
  • μείωση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 26.403 απασχολούμενους, επιβάρυνση του Ισοζυγίου Αγαθών και Υπηρεσιών κατά περίπου 675,52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από τα 2/3 οφείλονται σε απώλειες εισπράξεων από υπηρεσίες διαμονής και εστίασης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία για το ύψος του ΑΕΠ, της Απασχόλησης και του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Αγαθών και Υπηρεσιών της ελληνικής οικονομίας για το έτος 2019, το ΚΕΠΕ κάνει αναγωγή και εκτιμά ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλειας διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων, προκαλείται μία συνολική (άμεση και έμμεση) μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 0,57%, μείωση της απασχόλησης κατά περίπου 0,61%, αύξηση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Αγαθών και Υπηρεσιών κατά περίπου 38,9%.

Όπως επισημαίνει το ΚΕΠΕ το ύψος της πραγματικής επίπτωσης της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στις ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί. Η ανάλογη διεθνής εμπειρία της εξάπλωσης του ιού SARS το 2003 δείχνει ότι μία μείωση των διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά περίπου 8% δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη. Στη βάση ενός τέτοιου σεναρίου, εκτιμάται ότι η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων θα προκαλέσει:

  • Επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας (ΑΕΠ) κατά περίπου 0,83 ποσοστιαίες μονάδες,
  • συρρίκνωση της συνολικής Απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 38.284 θέσεις εργασίας ή κατά περίπου 0,88 ποσοστιαίες μονάδες,
  • αύξηση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Αγαθών και Υπηρεσιών κατά περίπου 56,4 ποσοστιαίες μονάδες.