Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας: Ποιο εμπάργκο στη Ρωσία; Η Μόσχα συνεχίζει να εξάγει πολύ πετρέλαιο… “περισσότερο του αναμενομένου”

Η Μόσχα συνεχίζει να εξάγει πολύ πετρέλαιο...

Άλλο ένα λιθαράκι στον προβληματισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, έβαλε διεθνής οργανισμός.

Συγκεκριμένα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), ένας αυτόνομος διακυβερνητικός οργανισμός με έδρα το Παρίσι, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία, παρά τις κυρώσεις και το εμπάργκο, συνεχίζει να παράγει περισσότερο πετρέλαιο του αναμενομένου φέτος, καθώς μετατοπίζει τις εξαγωγές της στην Ασία και αυξάνεται η εγχώρια ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό».

Καμία μείωση στην παραγωγή

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΙΕΑ, η Ρωσία παρήγαγε 9,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα τον περασμένο Ιούλιο, ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή του Μαΐου και του Ιουνίου και πάνω από τον μέσο όρο του 2021 που ήταν σχεδόν 9,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι παρά τις κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μια από τις βασικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας παράμένει ισχυρή.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η ΙΕΑ είχε προβλέψει ότι η ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα μειωνόταν ως τον Απρίλιο κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ωστόσο σύντομα αναθεώρησε τις προβλέψεις της και τώρα παραδέχεται ότι «το outlook για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίο αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, με ακόμα πιο περιορισμένες μειώσεις για τη Ρωσία, από τις προηγούμενες προβλέψεις».

Ανακατεύθυνση των εξαγωγών

Η ΙΕΑ σημείωσε ότι «ενώ οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κορέα έχουν μειωθεί κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα, η ανακατεύθυνση των ροών προς την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, αλλά και άλλους, μαζί με την εποχιακά υψηλότερη εγχώρια ζήτηση, έχουν περιορίσει σημαντικά τις όποιες απώλειες».

Ο οργανισμός παραδέχθηκε ότι η Ρωσία κατάφερε με επιτυχία να ανακατευθύνει περίπου τα δύο τρίτα της παραγωγής πετρελαίου, ενώ σημείωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση καυσίμων από την «ειδική επιχείρηση» του Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά και οι περιορισμένες μετακινήσεις των Ρώσων στο εξωτερικό, λόγω των περιορισμών, κράτησαν ψηλά την εγχώρια ζήτηση σε πετρέλαιο και προϊόντα του.

«Δεν συνέβη ποτέ»

Την ίδια στιγμή, η JP Morgan ανέφερε στους πελάτες της πριν από μερικές εβδομάδες, ότι η αναμενόμενη πτώση στην παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία «δεν συνέβη ποτέ. […] Η άποψη της αγοράς σχετικά με την ικανότητα της Ρωσίας να ανακατευθύνει το πετρέλαιό της σε άλλους αγοραστές ήταν πολύ απαισιόδοξη. Οι ρωσικές εξαγωγές έφυγαν προς άλλους αγοραστές χωρίς σοβαρές αναταράξεις στην παραγωγή».

Από την άλλη πάντως, η Ρωσία προετοιμάζεται για σχεδόν πλήρη αποκοπή της από την αγορά πετρελαίου από την Ευρώπη, η οποία σχεδιάζει να μειώσει τις εισαγωγές της κατά 90% ως το τέλος του 2022. Επίσης, τα έσοδα από την πώληση πετρελαίου μειώθηκαν τον Ιούλιο στα 18 δισ. δολάρια από 21 δισ. τον Ιούνιο, λόγω αποκλιμάκωσης της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και αύξηση στις εσωτερικές αγορές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή