Διεθνοποίηση του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση.Τρέχουν και δεν φτάνουν.Κρίσιμο ταξίδι Κουμουτσάκου στην Αγκυρα

Στο κρισιμότερο ( και δυσκολότερο ) πρόβλημα της κυβέρνησης αναδεικνύεται το προσφυγικό-μεταναστευτικό και όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η αρχική αισιοδοξία θα πρέπει να αναμετρηθεί σκληρά με την πραγματικότητα. Το κλίμα στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλεις πληροφορίες του Economico,  ήταν βαρύ και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδης αναγκάστηκε αρκετές φορές να απαντήσει στα αγωνιώδη ερωτήματα των συναδέλφων του, όπως πχ στην ερώτηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη, γιατί δεν έγιναν συλλήψεις κατά τις επιθέσεις εναντίον των πυροσβεστών.

Πλέον, η  κυβέρνηση οδηγείται στη λήψη δραστικών μέτρων στο μεταναστευτικό, καθώς τα όσα διαδραματίστηκαν στη Μόρια, με την απώλεια της ζωής μιας νεαρής γυναίκας, τις άγριες συμπλοκές, την απόσυρση των πυροσβεστικών δυνάμεων προκειμένου να μη θρηνίσουμε κι άλλα θύματα, κα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αλλαγής πλεύσης.

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ,  η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου και όχι μόνο είναι στην πραγματικότητα εκτός ελέγχου. Αυτό που άλλαξε μετά τα τελευταία επεισόδια είναι η ξεκάθαρη συνειδητοποίηση των δυσκολιών της διαχείρισης ενός τέτοιας έκτασης και πολυπλοκότητας ζητήματος, όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι όσοι έρχονται παράνομα στην Ελλάδα είναι σε ποσοστό περίπου 80% οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες. Αποδεχόμενη, λοιπόν, η κυβέρνηση ότι η κατάσταση δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη, αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά τη διαδικασία παροχής ασύλου.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι επιχειρεί να ανατρέψει το κλίμα ανοχής που μέχρι τώρα περιέβαλλε το πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό σχεδιάζει να περάσει το μήνυμα στους ίδιους τους εδώ μετανάστες, σε όσους σχεδιάζουν να έλθουν, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι, όπως σε μεγάλο βαθμό ήταν. Όσοι εισέλθουν και δεν δικαιούνται άσυλο θα κρατούνται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, μέχρι την απέλασή τους. Για τον σκοπό αυτό θα κατασκευαστούν αρκετά τέτοια κέντρα.

Αποφασίστηκε ακόμα η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Στόχος είναι να αυξηθούν κατακόρυφα και οι επιστροφές. Στα 4,5 χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα είχε πραγματοποιηθεί 1.806 επιστροφές. Στόχος είναι να έχουν επιστραφεί 10.000 μέχρι το τέλος του 2020. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Διεθνοποίηση του προβλήματος 

Η ελληνική διπλωματία έλαβε εντολή να διεθνοποιήσει το πρόβλημα. Η αρχή έγινε με την αναφορά που έκανε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του προς την 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ειδικό βάρος το αυριανό ταξίδι του Γιώργου Κουμουτσάκου στην Τουρκία. Την ώρα που το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίαζε υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με κεντρικό θέμα το μεταναστευτικό, κλείδωναν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη συνάντηση του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος έχει ξεκαθαρίσει ότι μία από τις βασικές προτεραιότητές του είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας για την παροχή ασύλου. «Παραλάβαμε 75.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, μη επεξεργασμένες, μη εξετασθείσες και έρχονται κατακόρυφα αυξημένα αιτήματα ασύλου από το Μάιο». Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο αρμόδιος υπουργός, είναι η κάθε αίτηση ασύλου να κρίνεται τελεσίδικα εντός τριών μηνών. Η σημαντική αλλαγή είναι ότι δικαίωμα αίτησης ασύλου, πλέον, θα έχουν μόνο όσοι έχουν “προσφυγικό προφίλ”, δηλαδή θα πρέπει να είναι εμφανές ότι πρόκειται για πρόσφυγες κάτι που δεν είναι και πολύ δύσκολο να φανεί.

«Επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, όπως προβλέπεται από την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, είναι ένα κλειδί προκειμένου να ανακτηθεί εν μέρει ο έλεγχος της κατάστασης στα ελληνικά νησιά», σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος από την τραγωδία στην Μόρια. Παράλληλα, εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Βερολίνου στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

Στο μεταναστευτικό και στη διαχείρισή του από την κυβέρνηση αναφέρθηκε χθες και ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τους βουλευτές της ΝΔ που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά στις 7 Ιουλίου. «Εμείς ακολουθούμε άλλη πολιτική… Πιο αυστηρή. Δεν ακολουθούμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι 15 παρεμβάσεις για το μεταναστευτικό

Το σχέδιο παρεμβάσεων για τη διαχείριση του μετανστευτικού περιλαμβάνει:

– διαδικασία χορήγησης-απόρριψης ασύλου σε τρία στάδια: δύο διοικητικά και ένα δικαστικό – με κατάργηση, δηλαδή, του τέταρτου βαθμού προσφυγής

9μηνη διάρκεια για το δελτίο των αιτούντων άσυλο με τη διάρκεια να συνδέεται με την έκδοση της απόφασης και όχι με την επίδοση όπως συμβαίνει σήμερα

– νέα σύνθεση στις Επιτροπές Προσφύγων με τρεις δικαστές αντί για δύο δικαστές και ένα μέλος της Ύπατης Αρμοστείας

Συνέπειες για όσους δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές καθώς δεν θα μπαίνουν στο σύστημα ασύλου και θα παραπέμπονται αυτόματα σε διαδικασία επιστροφής

Ταχύρρυθμη εξέταση – εντός τριών ημερών – των υποθέσεων όσων δεν «συνεργάζονται» ακόμα και αφού μπουν στο σύστημα ασύλου

– Αυστηρότερα κριτήρια για τους ευάλωτους καθώς απαλείφεται το μετατραυματικό στρες ως λόγος ευαλωτότητας

– Περισσότερες θαλάσσιες περιπολίες με τα πρώτα δείγματα να έχουν καταγραφεί από την Κυριακή όταν, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, απετράπη η άφιξη 25 βαρκών με μετανάστες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

– Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών μέτρων όπου θα οδηγούνται όσοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο

– Αύξηση των επιστροφών με στόχο να φτάσουν τις 10.000 έως το τέλος του 2020

– Σύνταξη λίστας «ασφαλών χωρών» ώστε αμέσως να επιστρέφονται σε αυτές όσοι «εισέρχονται παράνομα»

– Ταχεία αποσυμφόρηση με μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα σε σπίτια και ξενοδοχεία

– Οι ιατρικές βεβαιώσεις θα πρέπει να φέρουν πλήρη αιτιολόγηση και να προέρχονται μόνο από δημόσιους φορείς-νοσοκομεία

– Υποχρεωτική η αυτοπρόσωπη παράσταση των αιτούντων άσυλο σε κάθε στάδιο της διαδικασίας (υπηρεσίες ασύλου-δικαστήρια)

– Με δικόγραφο η προσφυγή στις επιτροπές που θα αναφέρει τους λόγους καθώς μπαίνει τέλος στο προεντυπωμένο έγγραφο που σήμερα χορηγείται στους αιτούντες

– Νέα κλιμάκια ταχείας συνδρομής της υπηρεσίας ασύλου που θα ενημερώνουν τον αιτούνται για την πιθανή πορεία της υπόθεσής του.

Καμία δημοσίευση για προβολή