Διήμερη εκδήλωση οργανώνει ο Σ.Β.Π.Ε. στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου για την καταπολέμηση των θαλάσσιων απορριμμάτων

Σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Waste Free Oceans», μιας πρωτοβουλίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πλαστικών

plastic

«Plastics: Circular Economy solutions to combat Marine Litter»

Την ιδιαίτερη ευαισθησία τους για το ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης και τη φιλοδοξία τους να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, έχουν αποδείξει έμπρακτα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και τα μέλη του. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής εντάσσεται και η διήμερη εκδήλωση, που διοργανώνει ο Σ.Β.Π.Ε. σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Waste Free Oceans» στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2020. Στο επίκεντρο του διημέρου θα βρεθούν οι προσπάθειες, που καταβάλλει η βιομηχανία πλαστικών για την αποτροπή θαλάσσιων απορριμμάτων.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τη μεγάλη αυτή πρόκληση, να παρουσιάσει τις βέλτιστες πρακτικές τόσο στον κόσμο, όσο και στην Ελλάδα αλλά και να προσφέρει πρακτικές λύσεις με τον καθαρισμό της ακτής στο Δήλεσι, Αττικής.

Δείτε το πρόγραμμα: International Conference AHI

Στις 17 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί Διεθνές Συνέδριο μέσω τηλεδιάσκεψης για τα θαλάσσια απορρίμματα και την Κυκλική Οικονομία

Προσωπικότητες, όπως ο Δανός ευρωβουλευτής, Σόρεν Γκάντε, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Χέλμοντ, Δρ. Κρίστιαν Σμιντ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «EuPC», Αλεξάντερ Ντανζίς και πολλοί άλλοι θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο. Στο τέλος του συνεδρίου θα υπάρξει ελεύθερη συζήτηση με τον συντονισμό του Δημοσιογράφου της Δημόσιας τηλεόρασης, ΕΡΤ και της εφημερίδας «Παραπολιτικά», Κώστα Παπαχλιμίντζου. Το Συνέδριο είναι ανοιχτό για παρακολούθηση από το κοινό, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.conflix.net/en/live-streaming-16

Στις 18 Σεπτεμβρίου, η «Waste Free Oceans» μαζί με μέλη του Σ.Β.Π.Ε. θα προβούν σε εθελοντικό καθαρισμό σε επιλεγμένα σημεία στην παραλία στο Δήλεσι Αττικής

Το σημείο συνάντησης για τους εθελοντές στον καθαρισμό θα είναι η καφετέρια «Ξύλινο» (χάρτης Google) και η δράση θα διοργανωθεί σε συνεργασία με το «Waste Free Oceans» και την «Helmepa»

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, θα τηρηθούν αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας, μιας και προτεραιότητα μας αποτελεί η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, έπειτα από τη συμμετοχή στην εθελοντική δράση με τον καθαρισμό στον υδροβιότοπο της Βραυρώνας τον Νοέμβριο, συνεχίζει την προσπάθεια του, μιας και κάθε ανάλογη δραστηριότητα αυξάνει την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τους κινδύνους, που προκαλεί η μη ορθή απόρριψη των αποβλήτων του.  Έχει επισημανθεί σε πλείστες όσες μελέτες, η πεποίθηση των εθελοντών ότι η συμμετοχή τους σε δράσεις καθαρισμού τους καθιστά μετέπειτα πιο προσεκτικούς σε ό,τι αφορά την απόρριψη των δικών τους αποβλήτων.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος με τη διοργάνωση της διήμερης εκδήλωσης,  αποδεικνύει για ακόμη μία φορά την αφοσίωση του στον στόχο του τερματισμού διαρροής πλαστικών απορριμμάτων προς τις θάλασσες μας.

Το ζήτημα των απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα σύνθετο και απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών για να μετατραπεί το σημερινό πρόβλημα σε αυριανή ευκαιρία, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Τα παραπάνω απαιτούν έναν συνολικό σχεδιασμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Διαχρονική αποστολή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος παραμένει να αποδείξει εμπράκτως ότι αποτελεί μέρος της λύσης στην αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης των απορριμμάτων και περιβαλλοντικές δράσεις, όπως η συγκεκριμένη, συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Η διήμερη αυτή εκδήλωση έγινε εφικτή χάρη στην ευγενική προσφορά των χορηγών μας. Οι εταιρείες BASF, IBS, Karcher, Orbit Polymers, Resilux Ανταποδοτική Ανακύκλωση & Πλαστικά Θράκης συνέβαλλαν καθοριστικά στην πραγματοποίηση τόσο του Διαδικτυακού Διεθνούς Συνεδρίου όσο και στον Καθαρισμό της παραλίας. Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις εταιρείες Πλαστικά Θράκης για τη χορήγηση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, της Frezyderm για τη χορήγηση αντηλιακών και τον Δήμο Τανάγρας για τη χορήγηση υλικών και νερού για τους εθελοντές της περιβαλλοντικής δράσης. 

Το economico.gr αποτελεί περήφανο χορηγό διαδικτυακής επικοινωνίας της διήμερης εκδήλωσης. 

O Dr Κρίστιαν Σμιντ στο διαδικτυακό διεθνές συνέδριο του ΣΒΠΕ στις 17 Σεπτεμβρίου

Σημαντικά ευρήματα, που ανατρέπουν τις επικρατούσες απόψεις σχετικά με τα πλαστικά στους θαλάσσιους χώρους, αποκαλύπτει έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας «Χέλμχολτζ» (UFZ- Helmholtz), που εδρεύει στη Λειψία της Γερμανίας.

Η μελέτη στην οποία ηγήθηκε ο Dr Κρίστιαν Σμιντ έτυχε μεγάλης προβολής παγκοσμίως. Το βασικό συμπέρασμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας «Χέλμχολτζ» (UFZ- Helmholtz) ήταν ότι το 95% των πλαστικών που καταλήγουν στους ωκεανούς παγκοσμίως προέρχεται από μόλις 10 ποτάμια. 

Ο Dr Κρίστιαν Σμιντ θα είναι ένας από τους βασικούς ομιλητές στο διαδικτυακό διεθνές συνέδριο, που διοργανώνει στις 17 Σεπτεμβρίου στις 10:00 ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος με θέμα: «Plastics: Circular Economy solutions to combat Marine Litter».

Dr Κρίστιαν Σμιντ
Ο Dr Κρίστιαν Σμιντ

Ο Dr Σμιντ, μαζί με ομάδα επιστημόνων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας εντόπισαν που φύεται το μεγάλο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης. Το πρόβλημα όπως υπογραμμίζεται οφείλεται στην μη ορθή διαχείριση των στέρεων αποβλήτων στην ξηρά. 

Σκοπός της έρευνας ήταν να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος. Για να συμβεί αυτό οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα σε 79 σημεία κατά μήκος 57 ποταμών παγκοσμίως.

Τα αποτελέσματά τους ήταν εντυπωσιακά, αποδεικνύοντας ότι 10 ποτάμια ευθύνονται για το 95% της παγκόσμιας ρύπανσης. Οκτώ από αυτά είναι στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων του Γιανγκτσέ και του Ινδού ποταμού.

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι η προσπάθεια αποτροπής απορριμμάτων από αυτούς τους ποταμούς, δύναται να μειώσει κατά το ήμισυ την ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στους θαλάσσιους χώρους.

Ο Dr Σμιντ συνέλλεξε δεδομένα από δεκάδες ερευνητικά άρθρα και εξήγαγε το συμπέρασμα ότι η ποσότητα των απορριμμάτων στους ποταμούς συνδέεται άμεσα με την «κακή διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων στις λεκάνες απορροής τους. Τα 10 κορυφαία ρυπογόνα ποτάμια μεταφέρουν περίπου το 88-95% του παγκόσμιου φορτίου απορριμμάτων στους θαλάσσιους χώρους».

Για παράδειγμα στον ποταμό Γιανγκτσέ υπολογίζεται ότι ζουν κατά μήκος του περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι. Οι ποταμοί αυτοί βρίσκονται σε χώρες με υψηλό ποσοστό κακής διαχείρισης των πλαστικών απορριμμάτων ανά κάτοικο.

Εκτιμάται ότι η ρύπανση κοστίζει περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως

Ο Dr Σμιντ υποστηρίζει  μεταξύ άλλων ότι «χρειάζεται μια παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση του προβλήματος».

Επίσης αναφέρει ότι «θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή κατάλληλων υποδομών διαχείρισης αποβλήτων», ειδικά στις ασιατικές χώρες. Παράλληλα αναφέρει ότι η ρύπανση στις ανεπτυγμένες χώρες είναι «θέμα συμπεριφοράς των πολιτών».

Παράλληλα, ο Dr Σμιντ εκτιμά ότι με τη δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης θα οδηγηθούμε γρηγορότερα «προς μια πιο αποτελεσματική κυκλική οικονομία».

Οι 10 πιο ρυπογόνοι ποταμοί παγκοσμίως 

  • Γιανγκτσέ (Yangtze) Ανατολική Σινική Θάλασσα, Ασία.
  • Ινδός (Indus) Αραβική Θάλασσα, Ασία.
  • Κίτρινος Ποταμός (Yellow River), Κίτρινη Θάλασσα, Ασία.
  • Χάι Χε (Hai He), Κίτρινη Θάλασσα, Ασία.
  • Νείλος (Nile), Μεσόγειος, Αφρική.
  • Γάγγης ποταμός (Ganges), Κόλπος της Βεγγάλης, Ασία.
  • Ποταμός Πέρλ (Pearl River), Νότια Σινική Θάλασσα, Ασία.
  • Αμούρ (Amur), Οχοτσκική Θάλασσα, Ασία.
  • Νίγηρας (Niger), Κόλπος της Γουινέας, Αφρική.
  • Μεκόνγκ, (Mekong) Νότια Σινική Θάλασσα.

Ποιες χώρες απορρίπτουν περισσότερα πλαστικά απορρίμματα;

Περισσότερα από τα μισά πλαστικά απορρίμματα,  που εισέρχονται στους ωκεανούς προέρχονται από πέντε χώρες: την Κίνα, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και τη Σρι Λάνκα.

Η μόνη βιομηχανική δυτική χώρα στον κατάλογο των 20 πρώτων ρυπογόνων χωρών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες βρίσκονται στην 20η θέση.

Η Κίνα είναι υπεύθυνη για 2,4 εκατομμύρια τόνους πλαστικού που καταλήγουν στους ωκεανούς (το 28% του συνόλου παγκοσμίως). Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβάλλουν μόλις με 77.000 τόνους. Ποσοστό που είναι μικρότερο από το 1%, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science .

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του Dr Κρίστιαν Σμιντ στο διαδικτυακό διεθνές συνέδριο, που διοργανώνει στις 17 Σεπτεμβρίου στις 10:00 ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος με θέμα: «Plastics: Circular Economy solutions to combat Marine Litter» στο παρακάτω link: 

https://www.conflix.net/en/live-streaming-en

Καμία δημοσίευση για προβολή