Δικαιώνονται οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά παραμένει η επιφυλακτικότητα των δανειστών παρά τα “παράθυρα” που ανοίγουν

 

Το κύριο συμπέρασμα από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι είναι ότι ο σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη -όπως τον ανέπτυξε προεκλογικά και τον εφαρμόζει μετεκλογικά- σε ό,τι αφορά τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, φαίνεται ότι δικαιώνεται. Ο στόχος : συνέπεια στις δεσμεύσεις, επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, ανάταξη της οικονομίας, δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τους δανειστές και  διεκδίκηση, στη συνέχεια,  – με Ευρωπαϊκή λογική – της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, εξυπηρετείται και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Ο Επίτροπος Οικονομικών, κατά την παραμονή του στην Αθήνα, διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει το άνοιγμα της σχετικής συζήτησης με τους ευρωπαίους εταίρους. Ανέφερε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει πολύ θετικά οικονομικά στοιχεία και τόνισε ότι με την υφιστάμενη μεταρρυθμιστική δυναμική η Κομισιόν θα είναι υποστηρικτική.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους επτά μήνες, η οποία αντανακλάται στις αγορές και στο ευρύτερο οικονομικό κλίμα. Επαναβεβαίωσε την αφοσίωση της κυβέρνησης στη φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος συνομιλητής.

Ωστόσο από τις συζητήσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου στην Αθήνα, προέκυψαν και μια σειρά “παραινέσεις” , όπως και το χρονοδιάγραμμα που έχει κατά νου η Κομισιόν:

  • Η κυβέρνηση θα πρέπει να επισπεύσει σειρά από μεταρρυθμίσεις, να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, ιδιαίτερα στην αγορά ενέργειας και να είναι πιο αποφασιστική στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Ο κ. Τζεντιλόνι δεν παρέκκλινε της επίσημης γραμμής του Eurogroup και επανέλαβε τόσο στον υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση ακόμα έχει δρόμο μπροστά της για να πείσει τους δανειστές ότι βρίσκεται σε ένα σταθερό και σίγουρο “μονοπάτι”.

Ο κ. Τζεντιλόνι μπορεί μεν να δήλωσε ότι η συζήτηση για το αίτημα της Ελλάδος για χαμηλότερα πλεονάσματα θα ξεκινήσει στο τέλος του έτους (ίσως Νοέμβριο και μετά την κατάθεση του προσχέδιου προϋπολογισμού του 2021 τον Οκτώβριο), απέφυγε όμως να πει πότε θα ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:”Η Κομισιόν στηρίζει τη μείωση των πλεονασμάτων” – Πάολο Τζεντιλόνι: “Η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων μπορεί να ανοίξει”

Καμία δημοσίευση για προβολή