Δίκη Χρυσής Αυγή: «Βόμβα» από την εισαγγελέα, προτείνει αναστολή ποινών για όλους εκτός Ρουπακιά – «Πυρά» της πολιτικής αγωγής

Ανατροπή στη δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής, καθώς η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, πρότεινε οι ποινές για τους καταδικασθέντες για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωσε να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, εξαιρώντας μόνο τον καταδικασθέντα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά.

«Δεν προέβησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις»

Στην αγόρευσή της, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι «πέρασαν 7 έτη και δεν προχώρησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις. Να επισημανθεί ότι διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία της και η εφημερίδα. Ανεξαρτήτως όσων προαναφέρθηκαν, η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς έως να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή».

Παράλληλα, είπε ότι «άπαντες οι πολίτες είναι ίσοι χωρίς να γίνεται κάποια διάκριση. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να αναστέλλεται η ποινή. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι θα διαπράξουν άλλα εγκλήματα», ενώ σημείωσε ότι η πλειοψηφία των καταδικασθέντων έχει λευκό ποινικό μητρώο, πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος έχει μια καταδίκη σε ηλικία 22 ετών, αλλά και των Αλεξόπουλου και Μπούκουρα που έχουν κάποιες καταδίκες για παραβάσεις.

«Περιμένουν τη δίκαιη κρίση»

Ανέφερε, δε, ότι «αποδείχθηκε ότι οι καταδικασθέντες έχουν νόμιμη διανομή, δεν υπήρξαν υπόδικοι ούτε παραβίασαν περιοριστικούς όρους της διαμονής τους. Ακόμα κι οι κατηγορούμενοι που προφυλακίστηκαν μετά την αποφυλάκιση τους τους επιβλήθηκαν όροι ορισμένοι ιδιαιτερα αυστηροί, αλλά εμφανίστηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ορισμένοι εξ αυτών παρουσιάστηκαν στο ακροατήριο. Περαιτέρω δεν είναι ύποπτοι φυγής. Περιμένουν τη δίκαιη κρίση του δικαστηρίου σας και εμφανίστηκαν όταν ζητήθηκε από το δικαστήριο σας», είπε η εισαγγελέας κατονομάζοντας μεταξύ άλλων και τους πρώην βουλευτές Κασιδιάρη, Λαγό και Ματθαιόπουλο.

Από τους παραπάνω, η εισαγγελική λειτουργός διαχώρησε μόνο τον Γ. Ρουπακιά, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή ισοβίων και 14 ετών για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς ο νόμος δεν επιτρέπει την αναστολή ποινής κάποιου που έχει καταδίκη σε ισόβια.

Πώς σχολιάζουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής

Σχολιάζοντας την εισήγηση της εισαγγελέως, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών, Θανάσης Καμπαγιάννης, δήλωσε ότι «η εισαγγελέας δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα. Είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Υπάρχει κάτι σάπιο στην εισαγγελία της χώρας όταν η εισαγγελέας λέει ψέματα προς το δικαστήριο ότι ο λαγός δεν παραβίασε τους όρους. Όταν λέει ότι η προμήθεια εκρηκτικών υλών είναι χαμηλής απαξίας. Αν όπως λέει, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο το Μιχαλολιάκο να τον ενημερώσει».

Από την πλευρά του, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ, Κώστας Παπαδάκης, υπογράμμισε ότι «τώρα που η δίκη τελειώνει, η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι που τελικά αθωώθηκαν. Όμως δεν αναμασά μόνο τα νομικά αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών. Παραβλέπει τις βόμβες του Μιχαλολιάκου, το ότι ο λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο πάλι θα την αγνοήσει, αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στην ιστορία της χώρας που θα έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι».

Πληροφορίες: news247.gr

Καμία δημοσίευση για προβολή