Δίκη Χρυσής Αυγής: H ημέρα της ετυμηγορίας. Δρακόντεια μέτρα εν όψει της σημερινής απόφασης. 2.000 Αστυνομικοί, drones και ελικόπτερα

δίκη Χρυσή Αυγή ετυμηγορία

Η ημέρα της ετυμηγορίας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής έφτασε. Μιας δίκης από τις λίγες που αφορούν κοινοβουλευτικό κόμμα με την κατηγορία εγκληματικής οργάνωσης μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης, στην οποία καταδικάστηκαν Γερμανοί Ναζί για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν.

Το δικαστήριο με την ετυμηγορία του επί της ενοχής ή μη των κατηγορούμενων για εγκληματική οργάνωση θα δώσει μία απάντηση σε ένα κρίσιμο μεγάλης νομικής και κοινωνικής αξίας ερώτημα που θα έχει επίδραση στον παρόντα και σε μελλοντικό χρόνο .

Και αυτό, διότι αφορά ένα πολιτικό κόμμα, που επί τρεις εκλογικές διαδικασίες είχε θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο και εκπροσώπηση στο ευρωπαϊκό και  το οποίο δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση.

Ή αλλιώς, σύμφωνα με την κατηγορία, μία εγκληματική οργάνωση που έχει νομική μορφή με αυξημένη μάλιστα συνταγματική προστασία ως πολιτικό κόμμα.

Η δίκη της Χ.Α. σε νούμερα

  • 5,5 χρόνια μετά την έναρξη της δίκης
  • 7 χρόνια μετά τον θάνατο του Παύλου Φύσσα
  • 32 δικογραφίες
  • 15 χρόνια η ανώτατη ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
  • 68 κατηγορούμενοι
  • 453 δικάσιμες μέρες

Ποιος κατηγορείται και γιατί

Η επικείμενη απόφαση της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών Μαρία Λεπενιώτη αφορά 68 κατηγορουμένους — όταν ξεκίνησε η δίκη στις 20 Απριλίου του 2015, οι κατηγορούμενοι ήταν 69, αλλά ένας εξ αυτών, ο Αντώνης Μπολέτης, απεβίωσε στην πορεία.

Μία από τις κατηγορίες είναι πως η Χρυσή Αυγή συνιστά εγκληματική οργάνωση — 18 βουλευτές της, συμπεριλαμβανομένων των Νίκου Μιχαλολιάκου και Ηλία Κασιδιάρη, και δύο πυρηνάρχες του κόμματος, κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, μία κατηγορία που φέρει ποινή από πέντε μέχρι 15 χρόνια, ενώ 45 άτομα κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Παρόλα αυτά, κάποιοι από αυτούς κατηγορούνται και για άλλα κακουργήματα. Ο Γιώργος Ρουπακιάς κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, ενώ 17 άτομα κατηγορούνται για συνεργεία ανθρωποκτονίας στην ίδια υπόθεση.

Οι δύο άλλες υποθέσεις που δικάζονται αφορούν στην απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγυπτίων αλιεργατών τον Ιούνιο του 2012, για την οποία κατηγορούνται πέντε άνθρωποι, και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και μελών του ΚΚΕ, που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2013 και για την οποία κατηγορούνται τέσσερις.

Αν βρεθούν ένοχοι, η ποινή για την απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι από δύο μέχρι 12 χρόνια.

O αρχηγός και οι υπαρχηγοί του

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, σε συνδυασμό και με κάποια άλλα μέλη του κόμματος όπως οι Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός, κατηγορείται και για κακουργηματική οπλοκατοχή, αλλά ακόμα και να καταδικαστεί και για τις δύο ποινές θα αποφύγει την ισόβια ποινή γιατί δεν κατηγορείται στις υποθέσεις ανθρωποκτονίας, ούτε ως ηθικός αυτουργός.

5,5 χρόνια αναμονής

Η δικαστική διαδικασία υπήρξε ιδιαίτερα μακρά, καθώς κράτησε 5,5 χρόνια, γεγονός που οφείλεται σε μία σειρά ζητημάτων, όπως  η στέγαση της, η μη διαθεσιμότητα των μελών του δικαστηρίου αποκλειστικά για τη διεξαγωγή της διαδικασίας τα πρώτα χρόνια, όσο και σε άλλες όπως η αποχή των δικηγόρων το 2016 και η άρνηση συνηγόρων υπεράσπισης να λάβουν άδειες, η συμπερίληψη από την πλευρά των κατηγορουμένων βουλευτών στα αναγνωστέα, περίπου 2.800 ερωτήσεων που είχαν κάνει στη Βουλή κ.α

‘Ελαμψαν δια της απουσίας τους οι Χρυσαυγίτες

Σε όλη τη διάρκεια της πολύχρονης διαδικασίας οι περισσότεροι κατηγορούμενοι επέλεξαν να απουσιάζουν από το εδώλιο.

Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, πλην τριών ή τεσσάρων, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο ούτε την πρώτη μέρα ούτε καμία άλλη μέχρι την στιγμή που θα έπρεπε ένας-ένας να σταθούν ενώπιον των δικαστών για τις απολογίες τους.

Η Μάγδα Φύσσα δεν έλειψε μέρα

Σε αντιδιαστολή με αυτήν την ηχηρή απουσία, μία παρουσία ήταν αυτή που έδωσε «πρόσωπο» σε αυτήν τη δίκη. Αυτή της τραγικής μητέρας του Παύλου Φύσσα, που έπεσε νεκρός από τα χέρια των φασιστών.

Η Μάγδα Φύσσα ήταν κάθε μέρα στη θέση της. Κάθε μέρα παρακολουθούσε τη δίκη, πότε μαζί με φίλους του Παύλου, πότε μαζί με τον πατέρα του ή τον θείο του.

Με απίστευτη καρτερικότητα αλλά και επιμονή για την απονομή δικαιοσύνης.

Περισσότεροι από 2000 αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΕΛΑΣ, περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί θα συμμετέχουν στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα εφαρμοστούν στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου Αθηνών, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

Σημειώνεται, ότι πάνω από την περιοχή θα πετούν συνεχώς ελικόπτερο καθώς και drone της ΕΛΑΣ, τα οποία θα δίνουν την εικόνα της κατάστασης που θα επικρατεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, αστυνομικοί θα βρίσκονται σε ταράτσες παρακείμενων κτιρίων και θα παρατηρούν ό,τι συμβαίνει στον ευρύτερο χώρο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. έξω από το Εφετείο αναμένεται να συγκεντρωθούν από 8.000 έως 10.000 άτομα

Έτσι η τροχαία θα διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας από τις 7.45 το πρωί, αρχικά στο ρεύμα προς την Πατησίων και από τις 9 το πρωί στο ρεύμα προς την Κηφισίας.

Από τις 6 το πρωί θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στους δρόμους γύρω από το Εφετείο Αθηνών.

Οι δικαστές θα ακολουθήσουν ειδική διαδρομή για να φτάσουν στο δικαστήριο.

Διμοιρίες θα βρίσκονται σε κάθε γωνιά του δικαστικού μεγάρου και στις εισόδους του κτιρίου, ενώ θα υπάρχουν ακροβολισμένοι αστυνομικοί στις ταράτσες κτιρίων.

Εικόνα της κατάστασης θα μεταφέρουν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. και drone που θα πετούν συνεχώς πάνω από την περιοχή.

Καμία δημοσίευση για προβολή