Δίκη Χρυσής Αυγής: Προς την «αυλαία» με «εκρηκτικό» τρόπο, καθώς η εισαγγελέας ζήτησε αναστολή των ποινών για όλους πλην Ρουπακιά

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή -τελευταία;- συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Κι αυτό, διότι, η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, πρότεινε οι ποινές του «διευθυντηρίου» και των μελών της εγκληματικής οργάνωσης να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Από την πρότασή της εξαίρεσε τον καταδικασθέντα σε ισόβια για τη δολόφονία Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, ενώ το δικαστήριο διέκοψε εν μέσω εντάσεων για σήμερα.

«Η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη»

Στην αγόρευσή της, η εισαγγελέας υποστήριξε για τα καταδικασθέντα μέλη της οργάνωσης ότι «πέρασαν 7 έτη και δεν προχώρησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις. Να επισημανθεί ότι διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία της και η εφημερίδα. Ανεξαρτήτως όσων προαναφέρθηκαν, η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς έως να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή».

Παράλληλα, είπε ότι «άπαντες οι πολίτες είναι ίσοι χωρίς να γίνεται κάποια διάκριση. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να αναστέλλεται η ποινή. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι θα διαπράξουν άλλα εγκλήματα», ενώ σημείωσε ότι η πλειοψηφία των καταδικασθέντων έχει λευκό ποινικό μητρώο, πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος έχει μια καταδίκη σε ηλικία 22 ετών, αλλά και των Αλεξόπουλου και Μπούκουρα που έχουν κάποιες καταδίκες για παραβάσεις.

«Δεν είναι ύποπτοι φυγής»

Ανέφερε, δε, ότι «αποδείχθηκε ότι οι καταδικασθέντες έχουν νόμιμη διαμονή, δεν υπήρξαν υπόδικοι ούτε παραβίασαν περιοριστικούς όρους της διαμονής τους. Ακόμα κι οι κατηγορούμενοι που προφυλακίστηκαν μετά την αποφυλάκιση τους τους επιβλήθηκαν όροι ορισμένοι ιδιαιτερα αυστηροί, αλλά εμφανίστηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ορισμένοι εξ αυτών παρουσιάστηκαν στο ακροατήριο. Περαιτέρω δεν είναι ύποπτοι φυγής. Περιμένουν τη δίκαιη κρίση του δικαστηρίου σας και εμφανίστηκαν όταν ζητήθηκε από το δικαστήριο σας», είπε η εισαγγελέας κατονομάζοντας μεταξύ άλλων και τους πρώην βουλευτές Κασιδιάρη, Λαγό και Ματθαιόπουλο.

Από τους παραπάνω, η εισαγγελική λειτουργός διαχώρησε μόνο τον Γ. Ρουπακιά, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή ισοβίων και 14 ετών για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς ο νόμος δεν επιτρέπει την αναστολή ποινής κάποιου που έχει καταδίκη σε ισόβια.

Ένταση και διακοπή

Της πρότασης της εισαγγελέως ακολούθησαν οι τοποθετήσεις της υπεράσπισης. Κάπου έκει «άναψαν τα αίματα», όταν ο συνήγορος του καταδικασθέντα σε δεκαετή κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Αρτέμη Ματθαιόπουλου, αναφέρθηκε σε δηλώσεις της Πολιτικής Αγωγής, λέγοντας: «Έχουν δικαίωμα αυτοί να μιλούν για την ποινή και την αναστολή; Αυτά είναι πειθαρχικά αδικήματα στο ΔΣΑ, αλλά δεν αφορούν το δικαστήριό σας. Σας προσβάλει όμως αυτό εσάς και την εισαγγελική Αρχή. Στην κρίση σας».

Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής του απάντησαν: «Να μας φέρετε και του Λαγού τη δήλωση», αναφερόμενοι σε δήλωσή του ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο, προκαλώντας ένταση και υποχρεώνοντας την πρόεδρο να διακόψει τη διαδικασία, για σήμερα το πρωί στις 10.

Σφοδρές αντιδράσεις από την πολιτική αγωγή

Σχολιάζοντας την εισήγηση της εισαγγελέως, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών, Θανάσης Καμπαγιάννης, δήλωσε ότι «η εισαγγελέας δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα. Είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Υπάρχει κάτι σάπιο στην εισαγγελία της χώρας όταν η εισαγγελέας λέει ψέματα προς το δικαστήριο ότι ο λαγός δεν παραβίασε τους όρους. Όταν λέει ότι η προμήθεια εκρηκτικών υλών είναι χαμηλής απαξίας. Αν όπως λέει, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο το Μιχαλολιάκο να τον ενημερώσει».

Από την πλευρά του, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ, Κώστας Παπαδάκης, υπογράμμισε ότι «τώρα που η δίκη τελειώνει, η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι που τελικά αθωώθηκαν. Όμως δεν αναμασά μόνο τα νομικά αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών. Παραβλέπει τις βόμβες του Μιχαλολιάκου, το ότι ο λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο πάλι θα την αγνοήσει, αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στην ιστορία της χώρας που θα έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι».

Καμία δημοσίευση για προβολή