«Δηλητήριο» Νταβούτογλου για την επίθεση Ερντογάν στον Μητσοτάκη: «Πέντε μέρες μετά, σήμερα ξύπνησες;»

Με… ιοβόλο τρόπο σχολίασε ο πάλαι ποτέ ΥΠΕΞ της Τουρκίας και στενός σύμμαχος και «ιδεολογικός καθοδηγητής» του Τούρκου προέδρου την ανοίκεια επίθεσή του κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, με αφορμή την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος το διάστημα 2003-2009 ήταν επικεφαλής σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ΥΠΕΞ της Τουρκίας το διάστημα 2009-2014 και πρωθυπουργός της χώρας από το 2014 ως το 2016 και ο οποίος τα «έχει σπάσει» με τον Τούρκο πρόεδρο και πλέον είναι επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Μέλλοντος, αφού άσκησε κριτική στις θέσεις που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουάσινγκτον, εν συνεχεία «περιέλαβε» τον Ερντογάν, τον οποίο και κατηγόρησε για καθυστερημένη αντίδραση.

Κριτική στον Μητσοτάκη

Με σειρά αναρτήσεων του στο Twitter, ο Νταβούτογλου αρχικά σημείωσε ότι «οι θέσεις που εξέφρασε ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ ήταν εντελώς απαράδεκτες. Είναι μια προσέγγιση που θα καταστρέψει την ειρήνη στο νησί (σ.σ. της Κύπρου) και θα αποσταθεροποιήσει το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Έπρεπε φυσικά να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις. Και το ερώτημα παραμένει: Τι απαντήσεις έδωσε η κυβέρνηση;».

Πυρά κατά Ερντογάν

Για να συνεχίσει, απευθυνόμενος στον Ερντογάν: «Πέντε μέρες μετά, σήμερα ξύπνησες; Ο Έλληνας πρέσβης έχει κληθεί στο υπουργείο; Τα συμφέροντα του κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας δεν προστατεύονται με το εγώ, αλλά με ψυχρά βήματα και αντιδράσεις. Αν επρόκειτο να προχωρήσετε με έντιμους και ευγενικούς πολιτικούς, δεν θα κάνατε παρέα με τον Τραμπ που έβριζε εσάς και τη χώρα μας!! Δεν θα είχατε πέσει στα γόνατα για να συναντήσετε τον Μπάιντεν, που κατηγόρησε το έθνος μας για γενοκτονία! Δεν θα περίμενες στην πόρτα του Πούτιν που σκότωσε δεκάδες στρατιώτες μας!».

Ο «Νεο-Οθωμανός» Νταβούτογλου

Υπενθυμίζεται ότι ο Νταβούτογλου είναι ένας από τους πιο ένθερμους οπαδούς και θεωρητικός του Νεο-Οθωμανισμού και διαχωρίζει τη έννοια των νομικών συνόρων με τις γεωπολιτικές ζώνες ή γραμμές και υποστηρίζει ότι είναι αδύνατον για την Τουρκία να σχεδιάσει την εξωτερική της πολιτική στο πλαίσιο των σύγχρονων συνόρων της λόγω της οθωμανικής της κληρονομιάς. Αντίθετα είναι υποχρεωμένη να επεμβαίνει σε ζητήματα που αφορούν τις πρώην κτήσεις της, κάτι που την αναγκάζει να έχει μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία που θα της επιτρέψει να ενεργεί εκτός συνόρων.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να δεθεί στο άρμα ενός μόνο διεθνούς δρώντα, διότι αυτό θα περιορίζει τις δυνατότητες των επιλογών και την ευελιξία της εξωτερικής πολιτικής της. Πολλές από τις απόψεις του αποτελούν το επίκεντρο της πολιτικής Ερντογάν, της οποίας θεωρείται ως αρχιτέκτονας και θεωρητικός, καθώς υποστηρίζει οτι η Τουρκία είναι μια αρχιπελαγική χώρα και ότι τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως τα Δωδεκάνησα τα οποία και θεωρεί ως φυσική προέκταση της Ανατολίας πέρασαν από λάθος χειρισμό της τουρκικής διπλωματίας στην Ελλάδα περιορίζοντας έτσι τον ζωτικό της χώρο και απειλώντας την ασφάλειά της.

Ωστόσο, οι βλέψεις του Ερντογάν για ένα προεδροκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης στην Τουρκία τον έφεραν σε σύγκρουση με τον Νταβούτογλου, ο οποίος και παραιτήθηκε από πρωθυπουργός στις 4 Μαΐου του 2016, με το αντιπολιτευόμενο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα να κάνει λόγο για «πραξικόπημα της προεδρίας». Τελικά, το 2019 ο Νταβούτογλου ίδρυσε το Κόμμα του Μέλλοντος, του οποίου είναι και ο πρώτος αρχηγός.

Καμία δημοσίευση για προβολή