Δημόσιο “θερμό επεισόδιο” Δένδια με Τσαβούσογλου: Σύγκρουση για ανατολική Μεσόγειο, μουσουλμανική μειονότητα και νησιά. Σκληρές αλήθειες από τον έλληνα ΥΠΕΞ (VIDEO)

Δένδια Τσαβούσογλου

Με μια σκληρή, όσο και ασυνήθη, δημόσια σύγκρουση μπροστά στις κάμερες έκλεισε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου – μια σύγκρουση, που αποτυπώνει και τον πολύ δύσκολο δρόμο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Παρά το αρχικά θετικό κλίμα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκνευρίστηκε όταν άκουσε τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών να παραθέτει σκληρές αλήθειες στην συνέντευξη Τύπου για τις παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας στο Αιγαίο, την προκλητική της ρητορική και τα fake news σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήρε τον λόγο και απάντησε λέγοντας πως στην πρωτολογία του εκείνος δεν έκανε προκλητικές δηλώσεις, αλλά ο Ελληνας ΥΠΕΞ το έπραξε. «Δεν δεχόμαστε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο» είπε.

Δένδιας: Η Τουρκία παραβίασε κυριαρχικά δικαιώματα

Ο κ. Δένδιας ανταπάντησε λέγοντας ειρωνικά: «Σε ευχαριστώ αγαπητέ Μεβλούτ που μου επιτρέπεις να απαντήσω. Οι συνεργάτες σου φαντάζομαι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Η Τουρκία παραβίασε κυριαρχικά δικαιώματα. Οσο για τη μειονότητα, είναι μουσουλμανική, δεν το λέμε εμείς, το λέει η συνθήκη της Λωζάνης. Αρέσει, δεν αρέσει στην Τουρκία, αυτό λέει“.

Οσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ειδικά μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να κάνει μάθημα στην Ελλάδας”.

«Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια θετική ατζέντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει εγκατάλειψη των πάγιων θέσεων και των θέσεων της ΕΕ», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος ο κ. Δένδιας πρότεινε να μην συνεχίσουν «αυτόν τον ατέρμονο διάλογο για πράγματα που ξέρουμε ότι διαφωνούμε, αλλιώς θα χαλάσουμε ό,τι ξεκινήσαμε».

Τσαβούσογλου: Εμμένουμε στον δίκαιο διαμοιρασμό

Ωστόσο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανταπάντησε λέγοντας ότι αν επικαλείται κανείς τη συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να δει και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης μερικών νησιών.

«Λέτε μόνο αυτά που σας συμφέρουν» είπε. Οπως τόνισε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο οι διερευνητικές διαδικασίες τις Τουρκίας ήταν πλήρως νόμιμες. Γενικότερα στο θέμα της ανατολικής Μεσόγειου εμείς εμμένουμε στον δίκαιο διαμοιρασμού». «Ως προς το Αιγαίο υπάρχει και το θέμα του εναέριου χώρου. Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν αλλά όχι στο ζήτημα της αποστρατικοποίησης που αναφέρει η συνθήκη της Λωζάνης», πρόσθεσε.

Το κλίμα ήταν πολύ πιο ήπιο στις αρχικές δηλώσεις. Εκεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος  Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου.

«Χαίρομαι που οι συναντήσεις πραγματοποιούνται ειλικρινά σε θετική ατμόσφαιρα”, είπε μεταξύ άλλων. “Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν μέσω εποικοδομητικού διαλόγου».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ακόμη ότι «υφίστανται διαφορές στο Αιγαίο», ωστόσο, σε άλλο σημείο τόνισε ότι και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για τη βελτίωση των σχέσεών τους. Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην πενταμερή που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη για το Κυπριακό. «Επιβεβαιώσαμε με τον Νίκο σήμερα ότι θα συναντηθούμε στη Γενεύη στο τέλος του μήνα. Είναι σημαντικό για όλους να έρθουν σε αυτήν τη συνάντηση με ανοιχτές ιδέες».

Ολα ξεκίνησαν με επίθεση φιλίας

Εκανε μάλιστα και επίθεση φιλίας στον Ελληνα ΥΠΕΞ λέγοντας: «Κύριε υπουργέ, σας αποκαλώ κ. Δένδια, σε αποκαλώ Νίκο, έχουμε προσωπική φιλία από το 2003 όταν ήμασταν στο Συμβούλιο της Ευρώπης και με είχες στηρίξει με πολύ ικανοποιητικό τρόπο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Δένδιας ο οποίος τον ευχαρίστησε που θύμισε το πώς πρωτογνωρίστηκαν.

Ο κ. Δένδιας μετέφερε τις ευχές του Ελληνα πρωθυπουργού για το Ραμαζάνι και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας», θυμίζοντας ότι το μουσουλμανικό τέμενος ιδρύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν αμέσως μετά την πανδημία. Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδος και Τουρκίας, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο Δένδιας έβαλε θέμα casus belli

Ο κ. Δένδιας τόνισε με νόημα ότι στόχος είναι επίσης η αποκλιμάκωση και αποφυγή παραβατικών ενεργειών, οι οποίες εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα. Επανέλαβε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, αυτή είναι η άποψη της συνθήκης της Λωζάνης. Ζήτησε επίσης να αποφεύγονται fake news που δυναμιτίζουν το κλίμα όπως αυτά που διακινήθηκαν το τελευταίο διάστημα από συγκεκριμένους κύκλους.

“Εχουμε να κερδίσουμε πολλά από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ τόνισε ακόμη και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διάκειται θετικά στο θέμα των ελεύθερων θεωρήσεων, αλλά υπό τον απαράβατο όρο του σεβασμού των ευρωπαϊκών κεκτημένων που περιλαμβάνουν το σεβασμό των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας”. Υπενθύμισε δε ότι στο τραπέζι της ΕΕ υπάρχει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε περίπτωση παράβασης τέτοιων αρχών.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ακόμη πως το casus belli συνιστά στάση που αντίκειται με το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεν συνάδει με την καλή γειτονία και πως η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε προηγουμένως συνάντηση και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Καμία δημοσίευση για προβολή