Δημοσιονομική διέξοδο αναζητεί η Αθήνα, για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην οικονομία. Στόχος η χαλάρωση του “κορσέ” του 3,5%

Φορολογικά έσοδα 39,8 δισ. στο 8μηνο, 9,2% υψηλότερα του στόχου

Με το κοροναϊό να ρίχνει ήδη βαριά τη σκιά του στην οικονομία, ανεξάρτητοι αναλυτές αναθεωρούν τις επίσημες εκτιμήσεις (2,5% – 2,8%) για την ανάπτυξη το 2020, ενώ στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα για μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους.

Ήδη οι αρμόδιοι στην Αθήνα αναζητούν σημείο στήριξης του ΑΕΠ, για τη φετινή χρονιά, δεδομένου ότι οι πρώτες εκτιμήσεις θεωρούν “δεδομένη” μία απώλεια της τάξης του 0,5% στον ρυθμό ανάπτυξης (οι νέες εκτιμήσεις τον τοποθετούν στο 2%). Σε μια προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων,  το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται να διεκδικήσει από τους δανειστές νωρίτερα τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Η πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο ότι οι Ευρωπαϊκοί κανόνες επιτρέπουν “ευελιξία” στην περίπτωση έκτακτων και ασυνήθιστων γεγονότων, παραπέμπει ευθέως στη δυνατότητα που ενδεχομένως προσφερθεί στην Ελλάδα να “αποκλίνει” – με την άδεια των Θεσμών – από την δημοσιονομική υποχρέωση διατήρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5%.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πολύ πιθανόν να υιοθετήσουν στο επόμενο Eurogroup (16 Μαρτίου) τα Ελληνικά επιχειρήματα ότι μια (ασθενής έτσι κι αλλιώς) οικονομία, όπως η Ελληνική, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, είναι αδύνατο να οχυρωθεί απέναντι στις πιέσεις που ασκεί το παγκόσμιο φαινόμενο του κοροναϊού, διατηρώντας παράλληλα τον υφιστάμενο σφικτό  δημοσιονομικό “κορσέ”.

Είναι χαρακτηριστικές πάντως οι οδηγίες του ΟΟΣΑ, που προτείνει τη λήψη προσωρινών φορολογικών και γενικότερα δημοσιονομικών μέτρων από τις χώρες για να απορροφηθεί η επίπτωση στους τομείς που επηρεάζονται περισσότερο, όπως ο ταξιδιωτικός και ο τουριστικός, τομείς κρίσιμοι για την Ελληνική οικονομία.

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή