Δημοσκοπήσεις με φόντο την τραγωδία των Τεμπών: Aπώλειες για ΝΔ, που δεν «εισπράττουν» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Κερδισμένη η αντισυστημική ψήφος

Δύο νέες δημοσκοπήσεις «φωτογραφίζουν» το πολιτικό σκηνικό 16 ημέρες μετά από την τραγωδία στα Τέμπη: H Metron Analysis δίνει ισχυρό προβάδισμα 7,4 μονάδων στη ΝΔ, ενώ η Pulse, που κάνει μόνον αναγωγή επί των εγκύρων, καταγράφει διαφορά 4 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η Metron Analysis

Η Metron Analysis δίνει την διαφορά στις 5,8 μονάδες στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου, με τις απώλειες για τη ΝΔ να είναι 3,2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση , τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει απώλεια 2 μονάδων και το ΠΑΣΟΚ να χάνει 0,8 της μονάδας. Σε μία «έκρηξη» αντισυστημικής ψήφου, όλα τα μικρότερα κόμματα καταγράφουν άνοδο – το ΚΚΕ παραμένει σταθερό στο 5,9%, η Ελληνική Λύση από το 2,9% στο 4%, το ΜεΡΑ25 από το 2,9% πάει στο 3,5% και το κόμμα Kασιδιάρη από το 1,8 % στο 3,6%.

.

Διαχρονικές ευθύνες βλέπει το 80% πίσω από την τραγωδία των Τεμπών , ενώ το 68% δηλώνει πλέον ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση και το «πολιτικό σύστημα» μπαίνει στην ατζέντα ως ένα από τη σημαντικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, μετά από την κατάσταση της Οικονομίας και την ακρίβεια.

Η κυβέρνηση έχασε 8 μονάδες θετικής εικόνας, αλλά απώλειες είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 32% έναντι 16% του Αλέξη Τσίπρα, με απώλεια επτά μονάδων, ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης χάνει τρεις μονάδες. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ η ΝΔ διατηρεί πολύ μεγάλο προβάδισμα με 60% προς 22% , παρά το γεγονός ότι χάνει 11 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Η Pulse

Στροφή προς την «αντισυστημική» ψήφο βλέπει – άλλα σε μικρότερο βαθμό – η Pulse, που καταγράφει στο 17,5% την αδιευκρίνιστη ψήφο, από 14% στην προηγούμενη μέτρηση. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη εταιρεία, η ΝΔ χάνει 3,5 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός, το ΠΑΣΟΚ χάνει μία μονάδα, το ΚΚΕ κερδίζει μισή μονάδα, η Ελληνική Λύση παραμένει σταθερή, το ΜεΡΑ25 κερδίζει μισή μονάδα και το κόμμα Κασιδιάρη παραμένει σταθερό στο 2,5%

Ένας στους δύο ψηφοφόρους δηλώνει ότι θεωρεί όλες τις κυβερνήσεις υπεύθυνες για την τραγωδία στα Τέμπη, ενώ το 28% θεωρεί ότι την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση της ΝΔ. Το 12% αναφέρει ως υπεύθυνες τόσο την ΝΔ, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδιαφέρον ότι στις νεαρές ηλικίες – από 17 ως 29 ετών – το 55% μιλά για διαχρονικές ευθύνες, όπως και το γεγονός ότι το 21% των άνω των 60 ετών ρίχνουν την ευθύνη στη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ψηφοφόροι της ΝΔ μιλούν στην μεγάλη πλειοψηφία τους για διαχρονικές ευθύνες, ενώ τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ενδιαφέρον έχει ότι τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά το τι είδους κυβέρνηση προτιμούν, το 37% θέλει είτε αυτοδυναμία ΝΔ είτε κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το κυβερών κόμμα, ενώ το 30% θέλει είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , είτε κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρά τις απώλειες τριών μονάδων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ισχυρό προβάδισμα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, με διαφορά 8 μονάδων από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν εμφανίζει κέρδη στην προσωπική του εικόνα στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Το ίδιο ισχύει και για την παράσταση νίκης – η ΝΔ χάνει 10 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τέσσερις, αλλά η διαφορά καταγράφεται στις 21 μονάδες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή