Δημοσκόπηση PULSE: Ανησυχούν οι Έλληνες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επικρίνουν ΗΠΑ, Γερμανία,ΕΕ – Σημαντική η αποδοχή της κυβέρνησης

Δημοσκόπηση GPOQ 16,8% μπροστά η ΝΔ
Δύο είναι τα ευρήματα που αξίζουν της προσοχής μας στην περιοδική δημοσκόπηση που πραγματοποιεί κάθε μήνα η εταιρία PULSE για τον ΣΚΑΪ: Η ανησυχία των πολιτών για την προκλητικότητα της Τουρκίας και η σταθερή σημαντική αποδοχή της κυβέρνησης από τους πολίτες, επτά μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Μητσοτάκη.
 Στη δημοσκόπηση καταγράφεται η έντονη ανησυχία των πολιτών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. Καταγράφεται επίσης η έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση των συμμάχων μας ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γερμανία, πλην της Γαλλίας, την στάση της οποίας οι πολίτες αξιολογούν ως ιδιαίτερα θετική.

Το 62% ανησυχεί πολύ ή αρκετά, το 16% μέτρια κι επίσης ένας 16% λέει ότι ανησυχεί λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου. Περισσότερο ανησυχούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ (66%) και λιγότερο, αν και επίσης σε υψηλά ποσοστά , του ΣΥΡΙΖΑ (59%) και του ΚΙΝΑΛ (61%).

Αναφορικά με τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά:

Το 55% θεωρεί ότι κινούνται στη σωστή ή μάλλον σωστή κατεύθυνση και το 36% σε μάλλον ή σίγουρα λανθασμένη κατεύθυνση.

Αρνητική στάση κρατούν οι πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 64% λέει ότι είναι αρνητική ή σίγουρα η στάση της και το 23% σίγουρα ή μάλλον θετική.

Για τις ΗΠΑ οι πολίτες λένε ότι η στάση της είναι σίγουρα ή μάλλον θετική σε ποσοστό 31%, αλλά το 55% κρίνει ότι είναι μάλλον ή σίγουρα αρνητική.

Στην ερώτηση για το πώς αξιολογείται η στάση της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά το 76% λέει ότι είναι αρνητική ή σίγουρα αρνητική και μόλις 1 στους 10 λέει ότι είναι σίγουρα ή μάλλον θετική.

Αντιθέτως για τη Γαλλία το 67% λέει ότι είναι σίγουρα ή μάλλον θετικά και το 18% μάλλον αρνητικά και σίγουρα αρνητικά.

Συνολικά το ισοζύγιο και η διαφορά ως προς τη στάση των «συμμάχων», για τη Γαλλία είναι 18% αρνητικές και 67% θετικές (+49), για τις ΗΠΑ είναι 55% αρνητικές και 31% θετικές (-24), για την ΕΕ είναι 64% αρνητικές και 23% θετικές (-41) και για τη Γερμανία 76% αρνητικές και 10% θετικές (-66).

 

 Οι πολίτες εξακολουθούν να περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το κυβερνών κόμμα δείχνει να βρίσκεται ακόμα στο “μήνα του μέλιτος”, έχοντας στην πρόθεση ψήφου διαφορά 12,5 μονάδες από το ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλύτερη του εκλογικού αποτελέσματος.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25,5%, το Κίνημα Αλλαγής στο 6,5% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5%. Το κόμμα του κ. Βελόπουλου δείχνει να κερδίζει από το “Μεταναστευτικό”, ενώ ο κ. Βαρουφάκης χάνει μισή μονάδα (προς τον ΣΥΡΙΖΑ).

Δημοσκόπηση : Τι λένε οι πολίτες για ελληνοτουρκική κρίση, προσφυγικό – Πώς αξιολογούν την κυβέρνηση | in.gr

 

Ενδιαφέρον είναι ότι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δημιουργία Ξανά και Πλεύση Ελευθερίας έχουν ένα ποσοστό συνολικά στο 4%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 66% (από 69% πάντως στην προηγούμενη έρευνα) και ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μόλις 19%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44% (από 45%) και τον Αλέξη Τσίπρα στο 26% (από 27%) και την απάντηση «κανένας από τους δύο», στο 25%.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, το 58% αξιολογεί θετικά την κίνηση Μητσοτάκη. Το 31% έχει αρνητική άποψη γι’ αυτή την επιλογή αι αυτό δεν αφορά τόσο την ίδια όσο ότι είναι μη πολιτικό πρόσωπο.

Για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση σχεδόν οι μισοί 49%) λένε ότι κινούνται στη σωστή ή μάλλον σωστή κατεύθυνση και το 39% σε μάλλον λανθασμένη ή σίγουρα λανθασμένη κατεύθυνση.

 

Τέλος, αναφορά με την προσωπική οικονομική κατάσταση, μόλις 16% εκτιμά ότι είναι πολύ άνετη ή άνετη, το 47% μέτρια, το 32% δύσκολη ή πολύ δύσκολη. Δηλαδή 1 στους 3 πολίτες εξακολουθεί να περνά δύσκολα στα οικονομικά του.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή