Δημοσκόπηση Pulse για τον Σκάι: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει καλύτερα τον Κεντρώο χώρο από τους Ανδρουλάκη, Τσίπρα. Παγιωμένη η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

 Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ότι εκφράζει καλύτερα τον “Κεντρώο χώρο” από τους πολιτικούς ηγέτες που τον διεκδικούν σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκαι που διεξήχθη σε πανελλαδικό επίπεδο από 11 έως 13 Ιουλίου 2022.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται ο ηγέτης του Κεντρώου χώρου όχι μόνο στην  καταγραφή των απόψεων του συνολικού δείγματος αυτής της δημοσκόπησης, αλλά και των πολιτών του δείγματος που δηλώνουν ότι ανήκουν στον “κεντρώο χώρο”. Οι τελευταίοι – που κατά τεκμήριο θα γύρουν την πλάστιγγα στον “δεύτερο γύρο” των εκλογών που θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική – θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός εκφράζει καλύτερα τον “Κεντρώο χώρο” σε ποσοστό 35%, έναντι ποσοστού 25% του  Νίκου Ανδρουλάκη  που ηγείται του “Κεντρώου” ΠΑΣΟΚ και 16% του Αλέξη Τσίπρα που διεκδικεί την εκπροσώπηση και αυτού του χώρου.

Παγιωμένη η διαφορά Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ

Η δημοσκόπηση της Pulse καταγράφει επίσης παγιωμένη τη διαφορά Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ, ανησυχία των πολιτών για τα ελληνοτουρκικά, πίεση της κοινωνίας από την ακρίβεια σε ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα και καύσιμα και καθοριστικό προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στους κρίσιμους τομείς

Ειδικότερα στη δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι στην οποία συμμετείχαν πολίτες κάθε ηλικίας, η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει το 34% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 13%. Στην παράσταση νίκης αδιαμφισβήτητο είναι το προβάδισμα της ΝΔ καθώς συγκεντρώνει το 57% έναντι 26% που απαντούν ότι νικητής των εκλογών θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ( δηλαδή, μόνο όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν στη νίκη του)



Καταλληλότερος ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι πολίτες εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη περισσότερο από κάθε άλλον πολιτικό αρχηγό στη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων. Το 39% απαντά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι 28% που απαντά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ την απάντηση «κανέναν από τους δύο» δίνει το 30%.


Προβάδισμα Μητσοτάκη στη διαχείριση κρίσεων

Ξεκάθαρο προβάδισμα έχει ο κ. Μητσοτάκης έναντι των κ.κ. Τσίπρα και Ανδρουλάκη τόσο σε ότι αφορά τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης όσο και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 20% ή και παραπάνω που δηλώνει «κανένας από τους τρεις».


Πρόωρες εκλογές 42% – το 2023 47%

Σε ερώτηση για το πότε πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές, η πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα της Pulse απάντησε μέσα στο 2023 με 47% ενώ το 42% ουσιαστικά τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών δηλώνοντας ότι είναι καλύτερο να διεξαχθούν εκλογές μέσα στο 2022.

Όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα, πάνω από τους μισούς πολίτες δηλώνουν ότι ανησυχούν για τις εξελίξεις, ενώ σε ότι αφορά τα οικονομικά, η ελληνική οικογένεια αντιμετωπίζει μεγαλύτερη πίεση λόγω των αυξημένων τιμών στο ρεύμα, ενώ ακολουθούν οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα.


  • Τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Pulse από τον ΣΚΑΙ

Καμία δημοσίευση για προβολή