Διορθώνονται οι αδικίες του Νόμου Κατρούγκαλου – Πόσο θα αυξηθούν οι κύριες συντάξεις

Οι διορθώσει τις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου θα φέρουν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις από 3% έως 7%, σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής”.

Δύο σενάρια εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για παρεμβάσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου.

  1. Το ένα σενάριο είναι να αυξηθούν οι σημερινοί συντελεστές, κατά 8% ή 10%, μετά τα 28 έτη ασφάλισης, όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων ανεξαρτήτως μισθού και
  2. Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να αυξηθούν ίσως και πάνω από 10% οι συντελεστές αναπλήρωσης μετά τα 33-35 έτη ή και μετά τα 37 έτη, ώστε να υπάρξει κίνητρο για μεγάλη σύνταξη, αλλά με ανάλογη αύξηση των ετών εργασίας.

Οι συνταξιούχοι που θα βγουν κερδισμένοι

Τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων θα είναι οι κερδισμένοι από τις αλλαγές του νέου Νόμου:

  • Οι συνταξιούχοι που έχουν προσωρινή σύνταξη και θα πάρουν την τελική τους σύνταξη με αυξημένο ποσό, από τη στιγμή που ισχύσουν οι βελτιώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης.
  • Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι για “έξοδο” από το 2020 που θα λάβουν απευθείας τα νέα αυξημένα ποσά της ανταποδοτικής σύνταξης.
  • Οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με το νόμο Κατρούγκαλου από 13/5/2016 ως 2019 στους οποίους θα εφαρμοστούν τα νέα αυξημένα ποσοστά με το νέο νόμο, όχι όμως αναδρομικά αλλά μετά την ισχύ του νέου νόμου, και τέλος
  • Οι παλαιοί συνταξιούχοι, πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, στους οποίους θα γίνει εκ νέου επανυπολογισμός και θα έχουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη και μικρότερη προσωπική διαφορά.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ