Διπλό χτύπημα του Κογκρέσου στον Ερντογάν: Μετά το σχέδιο νόμου του Μενέντεζ στην Γερουσία, ισχυρό ψήφισμα κόλαφος της Βουλής για την κατοχική δύναμη Τουρκία

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το πακέτο βοήθειας σε Ουκρανία και Ισραήλ

Ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η ψήφιση του προϋπολογισμού του Πενταγώνου στο οποίο περιλαμβάνεται και η τροπολογία του γερουσιαστή Μενέντεζ για την Ελλάδα και την ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία – που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το αμερικανικό Πεντάγωνο – νέο ισχυρό χτύπημα προς την Τουρκία του Ερντογάν σημειώθηκε στο Κογκρέσο:

Εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής ένα ισχυρό ψήφισμα-κόλαφος για την κατοχική δύναμη Τουρκία, που καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα στην Κύπρο.

• Το ψήφισμα που εισήγαγε η Νικόλ Μαλλιωτάκη (Ρεπουμπλικανή από τη Νέα Υόρκη) απαιτεί και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τα οποία -όπως αναφέρεται- υπολογίζονται στις 35 χιλιάδες.
  • Το ψήφισμα κατατέθηκε από τη συγκεκριμένη βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Και αυτό σημαίνει ότι στην Ολομέλεια της Βουλής θα μπορούσε να κερδίσει με άνεση συντριπτική πλειοψηφία. Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει εξελίξεις και πιθανή ανάμειξη της Αμερικής στην Κύπρο.
  • Το ψήφισμα απαιτεί την εμπλοκή της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν ώστε να αναδειχθεί το κυπριακό σε βασικό ζήτημα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
  • Καταγράφει τις παρανομίες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη της Κύπρου, το άνοιγμα των Βαρωσίων από τον Ταγίπ Ερντογάν, και την παραβίαση των ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
  • Ζητά τη μεταφορά της περιοχής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της υπό την προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
  • Το ψήφισμα καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας να παράσχει τρόπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Κύπριους πολίτες ώστε να αναζητήσουν οικονομικές θεραπείες ή αποκατάσταση για τις απώλειες των περιουσιών τους στην επικράτεια της Κύπρου που ελέγχεται παράνομα από τους Τούρκους.
  • Καλεί την Τουρκία να μείνει προσκολλημένη στις δημοκρατικές αρχές και στην αποστολή του ΝΑΤΟ.
  • Επαναλαμβάνει ότι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού πρέπει να γίνει στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
  • Καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας να παρέχει τα μέσα στους Αμερικανούς και Κύπριους πολίτες για να αναζητήσουν οικονομικές επανορθώσεις ή να επανακτήσουν τα περιουσιακά στοιχεία που απώλεσαν στην επικράτεια της Κύπρου που ελέγχεται παράνομα από τους Τουρκοκύπριους με την υποστήριξη της κυβέρνησης της Τουρκίας.
  • Απαιτεί τη συνεργασία της Τουρκίας για την ανάκτηση των τεσσάρων Αμερικανών πολιτών και των περισσότερων 1.000 Κύπριων πολιτών που εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την εισβολή του 1974 στην Κύπρο.

Μομφή στον Ταγίπ Ερντογάν

Ειδικότερα το ψήφισμα λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα, που αποτελούν μομφή στον πρόεδρο Ερντογάν :
  • Ο πρόεδρος Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχουν χρησιμοποιήσει σχεδόν δύο δεκαετίες στην εξουσία για να αποδυναμώσουν το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας, να εγκαταστήσουν πολιτικούς συμμάχους σε βασικές στρατιωτικές θέσεις και θέσεις στις υπηρεσίες πληροφοριών, να καταπολεμήσουν την ελευθερία του λόγου και τον ελεύθερο Τύπο και να φυλακίσουν παράνομα πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και μειονότητες.
  • Υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, η Τουρκία επιδιώκει να εδραιωθεί ως η κυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τον Καύκασο, και έχει προβεί σε προκλητικές ενέργειες εναντίον των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρύτερη περιοχή.
  • Υπό την ηγεσία του προέδρου Ερντογάν, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε επανειλημμένη επιθετικότητα κατά της Κύπρου.
  • Ο στρατός της Τουρκίας εισέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1974, και έκτοτε το βόρειο τμήμα του νησιού διοικείται παράνομα από τους Τουρκοκύπριους με την υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης.
  • Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανέχτηκε ή υποστήριξε τη βεβήλωση περισσότερων από 500 ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς και θρησκευτικούς χώρους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • · Ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).

Καμία δημοσίευση για προβολή