«Διπλό παιχνίδι» από τον Ερντογάν: Απειλεί ότι θα πάρει αεροπλάνα από άλλη χώρα, συνεχίζει να πιέζει για τα F-35

Σε… διπλό ταμπλό φαίνεται ότι επιχειρεί να κινηθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά στην προμήθεια εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών για την πολεμική αεροπορία της χώρας.

Οι λεονταρισμοί Ερντογάν

Έτσι, ενώ -μετά τις πολλαπλές «πόρτες» που «έφαγε» κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη- απείλησε τις ΗΠΑ ότι αν δεν του δώσουν τα F-35 (η Τουρκία έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα από το 2019, μετά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400), τότε θα στραφεί σε άλλη χώρα για την ενίσχυση της αεροπορίας της Τουρκίας, φαίνεται ότι δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια η Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα του Joint Strike Fighter.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, σε εξαιρετικά οργισμένο ύφος, είπε μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν πως η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια. Αυτή η Τουρκία είναι διαφορετική. Στην αμυντική βιομηχανία, προχωράμε και θα προχωρήσουμε περαιτέρω. Αλλά αύριο δεν μπορούν να μας πουν “γιατί δεν αγοράζεις τα F-35;”. Αν δεν δώσετε, δεν θα πάρουμε. Τότε μπορούμε να απευθυνθούμε αλλού. Αυτό τους είπα στη συνέντευξή μου στο CBS όπου με ρώτησαν: “Δηλαδή σκέφτεστε να αγοράσετε από αλλού;”. Και τους είπα “αν χρειαστεί θα αγοράσουμε από αλλού”».

Συνεχίζεται η συνεργασία με αμερικανούς λομπίστες

Ωστόσο, πίσω από τους λεονταρισμούς φαίνεται ότι κρύβεται ο ρεαλισμός, καθώς, σύμφωνα με αποκάλυψη του Reuters, η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter Key Scholer που ειδικεύεται στο lobbying, επέκτεινε την σύμβασή της με την Τουρκία, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Άγκυρας να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35. Συγκεκριμένα η συνεργασία της Τουρκίας με την εταιρεία παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο του 2022 με κόστος 1,5 εκατομμύρια δολάρια, με αντικείμενο την παροχή «συμβουλευτικής στρατηγικής και το γραφείο να δηλώνει ότι «θα λάβει υπόψη και θα αντιμετωπίσει τους πολύπλοκους γεωπολιτικούς και εμπορικούς παράγοντες που διαδραματίζονται».

Ακόμα, το δικηγορικό γραφείο δήλωσε ότι «θα αναλάβει μια στοχευμένη προσέγγιση προς τους εμπορικούς εταίρους και τους ενδιαφερόμενους φορείς των ΗΠΑ» στο πλαίσιο του προγράμματος για να «εκφράσει και να κατανοήσει τα συμφέροντά τους» αναφορικά με τη «συνεχιζόμενη συμμετοχή της Τουρκίας ως στρατηγικού συμμάχου και πολύτιμου εταίρου». Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), προσέλαβε τον Μάρτιο τον Στίβεν Ουίλιαμς, πρώην στέλεχος της Lockheed Martin, με στόχο την επανένταξη της στο πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς του stealth αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.

Οι «κόκκινες γραμμές» των ΗΠΑ και ο ρόλος της Ρωσίας

Η στρατηγική της Τουρκίας μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει αποδώσει, καθώς η Ουάσινγκτον όχι μόνο δεν δέχεται την επιστροφή της στο πρόγραμμα, αλλά, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA, επέβαλλε επιπλέον κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Μάλιστα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι η απόσυρση της συστοιχίας που έχει ήδη αποκτήσει η Τουρκία είναι sine qua non για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τη νέα συνάντηση του Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 29 Σεπτεμβρίου στο Σότσι, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποκτήσει και δεύτερη συστοιχία του αντιαεροπορικού συστήματος.

Όπως έχει σημειώσει και το economico.gr, η Μόσχα χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για το οπλικό σύστημα ως «σφήνα» για τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, φέρνοντας τον Ερντογάν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει με κάθε τρόπο να αποκαταστήσεις τις σχέσεις της χώρα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά από την άλλη θέλει να συνεχιστεί και η στρατηγική σχέση με τη Ρωσία. Έτσι, η Άγκυρα επιχειρεί να ισορροπήσει πάνω σε λεπτό πάγο, όντας πιεσμένη από όλες τις πλευρές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή